Vágólapra másolva!
Történetének első olyan költségvetését fogadta el az Európai Unió, amely a korábbinál kisebb. A 2014-től 2020-ig szóló büdzsé végül 960 milliárd eurós lett, de az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia. A frakcióvezetők máris puhítanának rajta.
Vágólapra másolva!

"Megvan! Az Európai Tanács elfogadta az évtized végéig szóló költségvetést. Megérte várni" - írta Twitter-üzenetében Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke. A tagállamok kormány- és államfői hosszú, csütörtök délutántól tartó, több hosszabb-rövidebb szünettel megszakított ülésén végül elfogadták az unió 2014-20-as költségvetését. Végül több mint 25 órán át tárgyaltak a vezetők, és egy 960 milliárdos keretköltségvetésben állapodtak meg.

Minden uniós költségvetés összeállítása borzasztóan kemény küzdelem, mivel az összes tagállam érdekét össze kell hangolni. Éppen ezért találták ki, hogy ezt a procedúrát csak hétévente kelljen megismételni. A csütörtök-pénteki ülés azért volt a szokásosnál is keményebb, mert most először fordult elő, hogy az előző büdzsénél kevesebb pénzt szántak, vagyis lényegében megszorítottak az unió vezetői.

A parlament máris elkaszálná

A költségvetés az izzasztó tárgyalások sikere ellenére sem tekinthető véglegesnek. Az uniós döntéshozatali szabályok szerint ugyanis az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a költségvetést.

Ez azonban máris erősen kérdéses. Alig hogy Van Rompuy kiírta a megállapodás tényét a Twitterre, a négy legnagyobb európai parlamenti frakció vezetője máris közös nyilatkozatot adott ki. A néppártiak, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egyaránt úgy gondolják, hogy a pénteken elfogadott költségvetés ebben a formában nem elfogadható. Tekintve, hogy a négy frakció a mandátumok 80 százalékát tudja magáénak, szinte biztos, hogy át akarják majd írni a költségvetést.

A frakcióvezetők azon keseregtek, hogy Van Rompuy nem kérte ki a véleményüket az Európai Tanács egyeztetései előtt. "A valódi egyeztetések csak most kezdődnek" - írták. Többek között azt szeretnék elérni, hogy 2-3 év után újra lehessen nyitni a már rögzített költségvetési számokat. Azzal érveltek, hogy "nem tudunk elfogadni egy megszorító költségvetést hét évre".

Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke pedig a költségvetés korábbi formáját (amely alapjaiban megegyezik az elfogadottal) "hihetetlen megtévesztésnek" nevezte, amelyről azt mondta a ZDF német közszolgálati tévé műsorában, hogy az európai képviselők így aligha fogadják el. Azért nevezte átverésnek, mert hiába 960 milliárd euró lenne az az összeg, amelyre kötelezettséget vállalnak, valójában csak 908 milliárdot terveztek kifizetni.

A kormányok közti egyeztetésen arra hivatkoztak a kisebb büdzsét szorgalmazó tagállamok, hogy válság idején, amikor a tagállamok költségvetése is összemegy, akkor az uniós büdzsét is meg kell faragni. A frakcióvezetők viszont abban reménykednek, hogy pár év múlva már javulni fog a helyzet, ezért ők csak a hétéves cikluson belül tologatnák az összegeket.

Megszorítás

Valóban megszorítónak lehet nevezni a költségvetési tervet, mert soha olyan még nem fordult elő, hogy az európai tagállamok csökkentsék a közös költségvetésüket, a pénteken elfogadott keret viszont kevesebb, mint a 2007-2013-as hétéves büdzsé. A teljes kötelezettségvállalás 960 milliárd euró lett a hét évvel ezelőtti 994 milliárdhoz képest, a kifizetések összértékét pedig 908 milliárdban határozták meg, szemben a 943 milliárdos előzővel.

Az EU ugyanis két fő számot is meghatároz. Egy olyat, amely a kötelezettségvállalások összegét jelenti, lényegében egy plafont, amely fölé nem mehet az évekre lebontott költekezés. A másik pedig a tényleges költések tervezése az adott évre. A különbséget az jelenti, hogy az adott időpont kötelezettségvállalása csak később válik tényleges költéssé.

Az új költségvetés sajátossága, hogy több ország is lemásolta a briteket. Nagy-Britannia, amióta tagja az európai integrációnak, kap visszatérítést. Az EU költségvetésének nagy darabját jelentik az agrártámogatások, viszont a britek gazdasága kismértékben épül mezőgazdaságra. A mostani egyeztetéseken Hollandia érte el, hogy ő is kapjon visszatérítést, az első, nem hivatalos hírek szerint 45 millió euró értékben (a hét év alatt).

A britek kardoskodtak keményen azért, hogy csökkenjen az uniós büdzsé, de a svédek, a hollandok, a németek és az osztrákok, vagyis azok az országok, amelyek többet fizetnek be, mint amennyit kapnak, szintén kemény csökkentés mellett álltak.

A kanapék éjszakája

A csütörtök délután kezdődött tárgyalások első napján nem született eredmény. Csupán péntek hajnalra készült el az eredeti tervezet módosítása, amelyet aztán még kora délelőtt elvetettek.

A pénteki tárgyalási nap déli órái a szusszanásról szóltak, a politikusok próbáltak muníciót gyűjteni, vélhetően újra átnézték tanácsadóikkal a költségvetési tervezeteket. A politikusok már igen fáradtak lehettek, Orbán Viktor magyar miniszterelnök 20 órás folyamatos tárgyalásról beszélt. A pletykák szerint David Cameron és Angela Merkel is országuk delegációs szobájának kanapéján hunytak egy keveset a reggeli tárgyalási kör előtt.