Benyújtotta a halimbai bányaüzem bányabezárási műszaki üzemi tervét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. - mondta Káldi Zoltán veszprémi bányakapitány az MTI-érdeklődésére pénteken.

Hozzátette: a bezáráshoz szükséges előzetes környezetvédelmi vizsgálat lezárult. A környezetvédelmi felügyelőség a határozatában megállapította, hogy jelentős környezeti hatás nem várható a bányászati tevékenység felhagyásától. A bányakapitányság a kérelmet bányászati szempontból megvizsgálja, az eljárásba az érintett szakhatóságokat bevonja - mondta. Az eljárás lezárásaként döntenek a halimbai bányaüzem bezárásáról, kiemelten a bezárás ütemtervéről. Közölte, hogy az eljárás befejezése a szakhatósági eljárásokra is tekintettel két hónap múlva történhet meg.

A bányakapitány elmondta, hogy a halimbai bánya kitermelhető vagyona 1 millió 900 ezer tonna volt, évente 145-180 ezer tonna bauxit kitermelése valósult meg. Jelenleg a Mal Zrt. két működő külfejtéses bauxitbányával rendelkezik Veszprém megyében, a bányák kitermelhető vagyona 80-90 ezer tonna bauxit.