Huszonöt óra tárgyalás után alkut kötöttek Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Elfogadták a Brüsszelben tanácskozó európai vezetők az unió következő hétéves költségvetését. A tárgyalások tegnap délután 3-kor kezdődtek, és azóta folyamatosan zajlottak. Az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia az elfogadott dokumentumot.
Vágólapra másolva!

Péntek délután fél öt előtt Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke a Twitter-oldalán közölte: "megvan az egyezség, megegyeztünk az unió költségvetéséről az évtized hátralévő részére. Megérte várni."

Rompuy 25 órája kezdte el a maratoni tárgyalássorozatot, amelyet egész éjszaka folytattak. A részletek még nem kerültek nyilvánosságra, de az utolsó hivatalos javaslat alapján a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetés 960 milliárd euró uniós kötelezettségvállalást és körülbelül 908 milliárd euró tényleges kifizetést tehet lehetővé.

Ez a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelentene. A 2013-ig tartó ciklushoz képest ez kevesebb pénz, vagyis először fordulna elő az Európai Unió és elődei történetében, hogy szűkül a büdzsé.

Egyes értesülések szerint a javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.