Bóvliban hagyta Magyarországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem érti a hitelminősítő döntését.
Vágólapra másolva!

A minősítésre a cég változatlanul a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után, Londonban jelentette be döntését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a hitelminősítő döntése után kiadott közleményében azt írta, nem érti, hogy "a Moody's miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek". Az NGM szerint az ország tartósan tudja finanszírozni magát a piacról, a költségvetési hiány három százalék alatt van, az államadósság pedig csökken.

A Moody's indoklása szerint Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, "nagyon gyenge" gazdasági teljesítmény mellett. A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A ház londoni elemzői ugyanakkor annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan csökkenő pályára állítani. A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és a hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

A többi minősítő szerint is bóvlik vagyunk

A Moody's az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Fitch Ratings a Moody's "Ba1" adósosztályzatának megfelelő "BB plusz" besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor's minősítése ennél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta.