Előkelő klubba kerül a lengyel Tesco

Vágólapra másolva!
A Eurocash kereskedelmi lánc részvénye váltja a TVN médiacég részvényét a lengyel parkett fő indexében, a WIG20-ban. A hír nem okozott nagy meglepetést, hiszen korábban több elemző is beharangozta már a lehetséges cserét. A Eurocash az árfolyamának tőzsdei szárnyalása mellett most arra is büszke lehet, hogy egyből a WIG20 középmezőnyébe kerül be március 15-én piaczárást követően. A tőzsdei pályafutását nemrégiben kezdő Alior Bank és ZE PAK is igen nagy teljesítményt vitt véghez, mivel néhány hónap alatt sikerült bekerülniük a közepes kapitalizációjú cégeket tartalmazó indexbe.
Vágólapra másolva!

Március 15-én piaczárást követően súlyozzák át a lengyel parkett indexeit, közöttük az első számú WIG20-at is. A varsói tőzsde tájékoztatása szerint egy csere várható a fő benchmarkban, a TVN médiaipari cég részvényét a nagykereskedelemben tevékenykedő Eurocash részvénye váltja le.

Forrás: [origo]

A Eurocash mindjárt 2,19 százalékos részesedéssel indíthat, amivel a középmezőnyben foglalhat helyet, míg a TVN ezt követően a közepes kapitalizációjú cégeket tartalmazó mWIG40 indexben juthat nagyobb szerephez.

Az átsúlyozást követően továbbra is a pénzügyi szektornak jut majd a legjelentősebb szerep a WIG20 indexben, amit jól mutat az is, hogy csupán 4 komponens súly haladja meg a 10 százalékot, de ezek közül 3 három is bankpapír.

Forrás: [origo]

A TVN-Eurocash csere híre nem okozott nagy meglepetést, mivel korábban több elemzőház is hasonló várakozást fogalmazott meg. Ugyanakkor a lépés mindkét papír esetében extra keresletet generálhat, főként az indexkövető alapkezelők esetében. Nagy forgalom általában közvetlenül az átsúlyozás előtt szokott előfordulni.

A nagykereskedelemben jelen lévő cég erejét jól demonstrálja, hogy az elmúlt egy évben mintegy 70 százalékos növekedést produkált a tőzsdén, árfolyama idén új történelmi csúcsra emelkedett 50 zloty felett. Eközben a TVN jelentős zuhanáson van túl, igaz, ezt részben korrigálni tudta év végén.

A Eurocash árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]

A TVN árfolyam (Varsó)

Forrás: [origo]

Apropó mWIG40!

Nagy lépést tett a tőzsdei pályafutását nemrégiben kezdő Alior Bank és ZE PAK közműcég is. A parketten eltöltött néhány hónap után egyaránt sikerült kiharcolniuk, hogy bekerüljenek a közepes kapitalizációjú vállalatokat tartalmazó mWIG40 indexbe. A bankpapír mindjárt a negyedik legnagyobb komponens lett 5,84 százalékos súllyal, míg a közműpapír a középmezőnyben foglal helyet 1,73 százalékos részesedésével.

Az Alior Bank a decemberi tőzsdei debütálás óta felettébb meggyőző teljesítményt mutat, ugyanis az 57 zlotys kibocsátási árhoz képest, mintegy 30 százalékkal feljebb zárt pénteken 73 zloty közelében. A bankpapírt elemző szakértők pedig egyre pozitívabban ítélik meg az Alior kilátásait, melyet a 90 zloty felett tartózkodó Bloomberg konszenzus célárfolyam is alátámaszt. A héten újabb elemzők kezdték meg a pénzintézet részvényének követését, az UniCreditnél és a JP Morgennél is vételre ajánlják 100 zlotys célárfolyam mellett. Ebben az is szerepet játszhat, hogy tulajdonosa teljes mértékben szeretné eladni az Aliort, ami után több nagyobb bank is érdeklődhet.