Magánál tartja a pénzt a Nyomda: csökkenhet az osztalék?

Vágólapra másolva!
Az ANY Biztonsági Nyomda (korábbi nevén Állami Nyomda) pénteken tőzsdezárás után teszi közzé a negyedik negyedéves eredményeit tartalmazó jelentését. Összességében nem számítanak kirobbanó negyedévre az elemzők, és mivel tavaly is csalódást keltett az utolsó negyedév, véleményünk szerint át kell gondolni azt a tézist, miszerint a társaság utolsó negyedéve általában szezonálisan erős szokott lenni. A gyenge negyedév miatt a KBC szerint elmaradhat az idei osztalék a tavalyi 44 forintos szinttől, bár még így is tartogat 2-3 százaléknyi hozamprémiumot az ANY a 10 éves magyar állampapírhozamhoz képest. 
Vágólapra másolva!

Péntek délután teszi közzé a 2012. év utolsó negyedévére vonatkozó eredményeit az ANY Biztonsági Nyomda. A korábban Állami Nyomda néven futó társaság múlt héten jelentette be, hogy nevet változtat és február 1-jei hatállyal ANY Biztonsági Nyomda lesz a hivatalos neve.

A KBC Securities és a Concorde előrejelzései alapján a tavalyihoz képest magasabb, azonban az idei évben a leggyengébb negyedéves eredményre lehet számítani a társaságtól.

Forrás: [origo]

Nekik nem jó a sok munkaszüneti nap

Az idei negyedik negyedévben arra számítunk, hogy a harmadik negyedévhez hasonlóan nyomás alatt maradt a társaság eredménye. Véleményünk szerint az év végi munkarendváltozásból fakadó decemberi hónap ugyanúgy negatívan hatott az ANY teljesítményére, mint ahogy a közelmúltban publikált ipari termelési adatból is látszik (lásd az ábrán), hogy bizony a 20 napos december üzleti szempontból nem a legjobb a gazdaságnak.

Forrás: [origo]

Zárójelben azért megjegyeznénk, hogy a negyedik negyedéves GDP adat publikálása még hátra van és ezek alapján nem valószínű, hogy lesz okunk örömre. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján 1,85 százalékos visszaesés várható az év utolsó negyedévében az előző éves adathoz képest.

Forrás: [origo]

Megdőlni látszik egy régi tézis

Az ANY Biztonsági Nyomdánál a korábbi években az év utolsó három hónapja hagyományosan erős volt, mivel sok megrendelést hoztak előbbre az ügyfelek. Ennek oka például az volt, hogy a különböző adóváltozások - például a zárjegyekhez kapcsolódóak - általában januártól érvényesek, ezért sokszor megérte az év vége előtti napokban lebonyolítani ezeket a megrendeléseket a kedvezőbb szabályozási feltételek kihasználása végett.

Forrás: [origo]

Öröm az ürömben, hogy a tavaly decemberben elmaradt megrendelések vélhetően az idei év elején csapódhatnak le, így a KBC szerint arra lehet számítani, hogy az első negyedéves eredmény erősebb lesz legalább a tavalyi utolsó kettőnél.

A malacpersely a szekrény tetején maradhat

A KBC Securities előrejelzése szerint az ANY kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredménye valamivel 300 millió forint felett alakulhatott a negyedik negyedévben. A brókercég elemzője ez alapján azzal számol, hogy a társaság pénzállománya 1,5 milliárd forint fölé emelkedhetett az év végére. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az ANY szinte teljes mértékben hitelmentesen működik, a nettó pénzállomány 2009 eleje óta nem látott magasságokban járhat.

Forrás: [origo]

Ezek alapján tehát jelentős osztalékfizetésre lenne képes az ANY Biztonsági Nyomda, azonban az elemző arra számít, hogy az igazgatótanács maximum az egy részvényre jutó idei eredmény 100 százalékának kifizetését fogja javasolni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy 38 forintos osztalékjavaslat lehet reális, bár gyakorlatilag a tavalyi 44 forintos osztalékot is simán ki tudná fizetni a társaság. Optimális esetben, ha a saját részvényekre jutó osztalékot is szétosztja a cég, mint ahogy tette ezt tavaly, akkor elképzelhető, hogy 39 forintot fognak kapni a részvényesek a teljes nettó eredmény kifizetése esetén.

Látva az ANY magas pénzállományát a fontos kérdés az lehet, hogy mit akar kezdeni a társaság a szabad pénzeszközeivel. Korábban arról volt szó, hogy felvásárlások útján próbálna új piacok felé nyitni a társaság, azonban az utóbbi időben az akvizíció kérdése lekerült a terítékrő. Jelenleg az NFC projekttel kapcsolatos pilot projektek és beruházások kapcsán lehetne elképzelni, hogy szükség van finanszírozási tartalékokra. Azonban erről az irányvonalról keveset lehet egyelőre tudni.

A Near Field Communication (NFC) alapja a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID), mely különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget. A technológia adatátviteli sebességének és az adatbiztonság folyamatos csiszolása éretté tette az NFC-t a fizetésben való használatra. Az érintésmentes azonosító, beléptető és fizetési kártyák száma jelentősen nőtt az elmúlt pár évben, azonban a technológia kétirányú kommunikációs képességéből kiindulva, a legoptimálisabb használatát egy olyan interaktív eszköz biztosíthatja, mint a mobiltelefon. Az NFC- képes telefonok kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként, valamint helyettesítik vagy kiegészítik a korábbi mobilfizetési megoldásokat.
Forrás: Mobiltárca Egyesület


Az ANY Biztonsági Nyomda szerepe az NFC rendszerben
Az NFC technológia üzemeltetése egy többszereplős játszma, melyben a bankok, és telekommunikációs cégek mellett az ANY Biztonsági Nyomda felelős a biztonságtechnológiai infrastruktúráért valamint a szükséges mobil alkalmazásért. A társaság még 2011 első félévében indította el azt a 800 millió forintos beruházását, melynek keretében kifejleszti azt a rendszert, amellyel képes lesz a mobiltelefonos érintésmentes fizetési megoldások mögé az adatok biztonságos kezelését nyújtani.
Az üzleti modell egyelőre még kevésbé ismert, bár több pilot projekt is fut a rendszer tesztelésére. Az ANY vezetősége szerint a társaság a mobilokra letölthető programok adatbiztonságát fogja nyújtani a felhasználóknak, és ezért cserébe vélhetően éves díjat fog kapni, ami például a bankkártyáknál is felszámított éves díj analógiájára fog működni. Ezen kívül a fizetési tranzakciókhoz kapcsolódó jutalékokból kaphat még bizonyos százalékot az ANY. A menedzsment várakozásai szerint ez a biznisz jövedelmezőbb lehet, mint a bankkártya gyártás, bár ennek igazolására érdemes lehet megvárni a most futó pilot projektek eredményeit.



Az ANY Biztonsági Nyomda már 2011-ben elkezdte a szükséges technológiai fejlesztéseket, de konkrét eredményekkel, konkrét tervekkel még mindig nem állt elő a vezetőség. Bármennyire is azt hangsúylozza a társaság, hogy nem osztalékfizető részvényről van szó, hanem igenis vannak növekedési lehetőségek, a piac nem nagyon tudja ezt elhinni.

Emiatt is gondoljuk azt, hogy a tavalyinál alacsonyabb osztalék kifizetése csalódást okozhat a befektetőknek. Be kell látni, hogy a 9 százalék körüli osztalékhozamnál például a Magyar Telekom még akkor is többet kínál, ha nem az 50 forintos osztalékfizetés helyett csak 40 forinttal kalkulálunk.

Még mindig veri az állampapírok hozamát

A társaság 2012. évi nettó eredménye az előrejelzések alapján elmaradhat a tavalyi 623 millió forintos értéktől. Emiatt vélhetően az osztalék is a tavalyi szint alatt maradhat (ahogy ezt fentebb latolgattuk), bár az állampapír piaci hozamokhoz képest még így is 2-300 bázispont közötti hozamfelárat jelent a társaság osztalékhozama.

Forrás: [origo]

Az értékeltség még így se rossz

Az ANY értékeltsége a historikus szintekhez képest inkább kissé alulértékeltnek tűnik, bár tény, hogy az utolsó négy negyedéves gördülő kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény alapján számított értékeltségben voltak kedvezőbb vételi lehetőségek is az utóbbi egy év során.

Forrás: [origo]

A KBC elemzője kiemeli, hogy most már kevésbé csábító az ANY Biztonsági Nyomda értékeltsége, de a társaság osztalékhozama még így is közel 5 százalékponttal meghaladja a versenytársakét.

ANY Biztonsági Nyomda

Forrás: [origo]