A francia állam kezeskedik a Peugeot-Citroenért

Vágólapra másolva!
Megkapta az engedélyt a francia állam Brüsszeltől, hogy visszafizetési garanciát vállaljon a Peugeot-Citroen pénzügyi részlegének új kibocsátású kötvényeire, hogy az így tudjon segíteni a bajba jutott autógyártón. A vállalat továbbra is szenved az európai autóipar visszaesésétől, és emiatt a tavalyi veszteségük 6 milliárd euró is lehetett.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az EU, hogy a francia kormány garanciát vállalhasson a Peugeot-Citroen pénzügyi részlegének újonnan kibocsátásra kerülő kötvényeire. Az autógyártó ugyanis ilyen módon kíván forrást bevonni, hogy meggyengült pénzügyi helyzetét megerősítse. Ennek keretén belül a Peugeot 1,2 milliárd euró értékben három éves lejáratú vállalati kötvényeket fog kibocsátani fél év alatt. Az állami garanciával pedig alacsonyabb finanszírozási költségek mellett juthat majd forráshoz.

Franciaország még októberben egyezett bele, hogy a Peugeot pénzügyi részlegének 7 milliárd eurónyi új kötvényére vállalna visszafizetési garanciát, noha ebből Brüsszel most csak 1,2 milliárdnyit fogadott el. Ahhoz, hogy a teljes összegre megérkezzen az EU jóváhagyása, a francia államnak egy teljes szerkezeti átalakítási pogramot kell bemutatnia a társaságra vonatkozóan 6 hónapon belül. Az Európai Bizottság így szeretné látni, hogyan kívánják nyereségessé tenni a cégcsoportot.

A Peugeot-Citroen továbbra is az európai autóértékesítések zuhanásától szenved, emiatt már 7 millió eurós veszteséget termelnek naponta, és egy korábbi 3,9 milliárd eurós leírás miatt a 6 milliárd eurót is elérhette a tavalyi veszteségük. Ennek következtében már 8 ezer embert bocsátott el, és egy Párizs környéki gyárának bezárását is tervezi. A vállalat Európa második legnagyobb autógyártójának számít, és Franciaországban közel 100 ezer embert foglalkoztatnak. Ezért rendkívül érzékenyen érintené Franciaországot a Peugeot esetleges csődje, így az a lehetőség is felmerült a múlt héten, hogy az állam tulajdonossá is válhat a társaságban, ezt azonban később cáfolták.

Az Európai Bizottság jóváhagyásának hírére megörültek a befektetők, és a részvények 3 százalékos pluszba lendültek. A papírok azonban nagyobb zuhanáson mentek keresztül 2012-ben, és értékük 55 százalékát vesztették el.

Peugeot-Citroen árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]