A kormány kész dollárban eladósodni

Vágólapra másolva!
Bármikor kibocsáthat dollárkötvényt a magyar állam, mert az erre vonatkozó szándékát tegnap bejelentette az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC) hétfőn - írta a Reuters hírügynökség. Az előzetes tájékoztató nem tartalmaz további részleteket sem az időzítésre, sem a tervezett kibocsátás összegére vonatkozóan.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után. A kormány - mint az Államadósság Kezelő Központ tavaly év végén ismertetett terveiből ez világossá vált - elhatározta, hogy ez év elején külföldi devizában akar kötvényt kibocsátani, hogy így jusson devizához. Erre azért van szükség, mert az idén durván 6 milliárd eurónyi, vagyis 1800 milliárd forintnyi törlesztést kell kifizetnie devizában.

Ha meg is történik a dollárkötvény-kibocsátás - ami akár már ma is bekövetkezhet -, azzal nő az államadósság, az év közi törlesztéssel viszont mérséklődik.

A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást várnak, 5,25-5,50 százalék közötti hozamszint mellett.

A devizakötvény-kibocsátással meg kellett várni, hogy a Moody's hitelminősítő mit mond a múlt héten. A Moody's a bóvli kategóriában tartotta Magyarország besorolását, és további leminősítést valószínűsítő kilátást rendelt a magyar osztályzathoz.