Kitartó a frankhitelesek megmentője

Vágólapra másolva!
A dollárkötvények kibocsátásával kapcsolatos hírek mozgatták kedden a forintot. Közben a devizaháború is a figyelem középpontjába került, és a Svájci Nemzeti Bank kiállt a frank erősödését megakadályozó monetáris politikája mellett.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt 290,5-ös szint közeléből 292,5-ig esett a forint az euróval szemben, majd innen korrigált a hazai deviza. Délután 291 forint körül jegyzik a közös európai fizetőeszközt.

A forint délelőtti esésben a nemzetközi kockázatkerülés mellett szerepet játszott, hogy Pleschinger Gyula egy interjújában úgy fogalmazott, a legjobb pillanatra várnak a dolláralapú állampapírok kibocsátásával.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának szavaiból azt lehetett feltételezni, hogy akár egy hónapig is elhúzódhat a kibocsátás, aminek nem örültek a befektetők. A Reuters hírügynökség később úgy értesült, hogy 5 és 10 év futamidejű államkötvényeket adhat el Magyarország.

Az 5 éves kötvény hozamfelára 345, a 10 éves papíré 355 bázispont az amerikai kötvényekhez képest, vagyis Magyarország 3,45-3,55 százalékponttal magasabb kamatra kap dolláralapú hitelt, mint az Egyesült Államok. Ez támogatta a forintot, hiszen sikerülhet devizaforráshoz jutni, ami igen fontos az idei biztonságos adósságfinanszírozáshoz.

Kedden a frankhitelesek megmentője is megszólalt. Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke azt mondta, hogy a minimális 1,20-as euró/frank átváltási árfolyam a monetáris politika fontos része. Szavaiból kiderült, hogy a küszöbértéket addig nem fogja eltörölni az SNB, amíg defláció fenyegeti a svájci gazdaságot, és amíg nem javulnak a növekedési kilátások.

A G-7 országok pénzügyminiszterei és jegybankárai közleményükben azt írták, hogy nincs szükség árfolyamcélokra, ugyanakkor, ha szükséges, együttes fellépéssel beavatkoznak a túlzott mértékű árfolyamkilengések miatt. Erre reagált Thomas Jordan, aki szerint nincs árfolyamháború. A jegybankelnök nyilatkozata segített abban, hogy a frank 1,23-as szint felett maradjon délután az euróval szemben; a frankot délután 236 forint körül jegyzik.

Emlékezetes, az SNB 2011 szeptemberében azután vezette be az 1,20-as árfolyamküszöböt, miután egy frank majdnem annyiba került, mint egy euró, és a frank ereje recesszióval fenyegette a svájci gazdaságot. A frank akkori zuhanása jelentősen enyhített a devizahitelesek terhein.