Ma aláírja a megállapodást a Rába és a Volvo

Vágólapra másolva!
Miután tavaly decemberben szándéknyilatkozatot írt alá a Rába és a Volvo, ma a Parlamentben alá is írják a buszpiaci együttműködési megállapodást, írja az MTI. A cél, hogy a járműbe épített hazai tartalom fokozatosan elérje a 30 százalékot a Rába főegységeink és magyar alkatrészbeszállítóknak köszönhetően.  
Vágólapra másolva!

17:25

A korábbi hírekkel összhangban együttműködési megállapodást kötött a Volvo és a Rába. A megkötött kereskedelmi, gyártási és ellentételezési szerződések megteremtik a lehetőségét annak, hogy fenntartható piaci igény esetén a Rába a Volvóval szorosan együttműködve hazai gyártású járművekkel elégítse ki a tömegközlekedési szolgáltatók járműigényeit. A szerződőfelek a Rába által gyártott termékek elsődlegessége mellett támogatják más magyarországi vállalatok termékeinek beépítését is, és ehhez kapcsolódóan kezdeményezik egy beszállítói kör fokozatos kiépítését, amelynek koordinálását a Rába látja el.A program gyakorlati megvalósítása konkrét piaci igények alapján történik. A Rába jelenlegi infrastruktúráját továbbfejlesztve építi ki a szükséges gyártókapacitást.

A járművek magyarországi gyártása kiforrott termék- és technológiai bázison, a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósul meg. A szerződések rögzítik, hogy a felek közös célja a teljes körűellentételezés, azaz a Volvo az importbeszerzések teljes értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja. A lokalizálás és az ellentételezés lehetőségeinek teljes kihasználásával a kibocsátott járművekhez viszonyítva így a 100%-os hazai értékhányad is biztosítható.

Az ellentételezés nyomán új lehetőséghez jut a Rába Csoport főkompetenciakörének tekintett Futóműüzletág, és tovább bővül a speciális járműgyártásban nagy hagyományokkal rendelkező Járműüzletág tevékenységi köre. Az együttműködés révén felgyorsulhat a Futóműüzletág számára stratégiai célként megfogalmazott regionális multinacionális vállalati pozíció elérése. A hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával új munkahelyek jönnek létre. Az ellentételezésbe bekapcsolódó hazai beszállítók alkatrészei bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába.

8:44

A szándéknyilatkozat tavalyi aláírásakor a Rába azt jelezte, hogy a Volvoval közösen megvizsgálják a buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit. Úgy tűnik pozitívan zárult a vizsgálat, bár az együttműködés igen előrehaladottnak tűnő állapotából már tavaly arra lehetett következtetni, hogy még idén év elején létrejön a kooperáció.

A Rába számára mindez természetesen kedvezően értékelhető, de vélhetően az árfolyamba (legalábbis részben) már beépülhetett ez a jó hír. Ahogy azt korábban is jeleztük, a vállalat számára a megállapodás a buszpiaci beszállításokon túl is pozitív üzeneteket hordoz, hiszen a cég ezáltal bekerülhet a Volvo globális beszerzési programjába, és akár olyan komplettebb futóműveket is szállíthatna a cégnek, melyeket magasabb marzsokkal tudna értékesíteni.

A Rába árfolyama (Ft)