Máris módosították a költségvetést

Vágólapra másolva!
Az E.ON üzletágának megvásárlása miatt kellett máris átírni a költségvetést. Az állam közel 300 milliárd forintig kezességet vállalt az MVM üzletére.
Vágólapra másolva!

Módosította az idei évi költségvetést az E.ON gáz üzletágának megvásárlásával összefüggésben az Országgyűlés a tavaszi ülésszak második ülésnapján. A képviselők 217 igen szavazattal, 25 nem ellenében és 15 tartózkodás mellett fogadták el kedden a büdzsé megváltoztatását.

A módosítás értelmében az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződéséből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg (mai árfolyamon körülbelül 207 milliárd forint), plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

A módosítást pénteken nyújtották be a parlamentnek, és a kormány különösen sürgős tárgyalást kért, így lehetséges, hogy egy nap alatt el is fogadták.

Az idei költségvetést számos kockázat övezi, de a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak írt levelében is kiállt a mellett, hogy megalapozott az idei büdzsé, tartható a hiánycél.