Tovább bővíti szentgotthárdi motorgyárát az Opel

opel gyár szentgotthárd
Vágólapra másolva!
130 millió eurós beruházással 1600 négyzetméterrel növelik a termelő üzem területét, és több mint száz új munkahelyet hoznak létre.
Vágólapra másolva!

Az Opel elnökhelyettese, Joachim Koschnicke kedden, Orbán Viktorral közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján elárulta el a bővítés tényét. "Arra még nem volt példa, hogy egy olyan beruházás után, mint amilyen a 2012 őszén átadott szentgotthárdi Opel-motorgyár volt, még fél év sem telik el, és már egy újabb projektről születik megállapodás" - nyilatkozta Orbán Viktor a megbeszélés után. "Ha pedig egy olyan gyár, mint az Opel, fél évvel egy hatalmas gyárának avatása után újabb fejlesztésről dönt, az azt mutatja, hogy ők, akik itt vannak, tudják, hogy a magyar gazdaság kiszámítható" - tette hozzá a kormányfő.

Szentgotthárdon február 8-án elkezdődött az Opel új, 1,6 literes benzines turbómotorjának sorozatgyártása az új gyáregységében. A Flex - azaz rugalmas - motorgyárként ismert üzemben ugyanazon gyártósorokon készül majd három különböző motorcsalád, melynek első tagja az 1,6 literes benzines motor, amelyet jelenleg 170 lóerős (később 200 is) változatban gyártanak.

Teljes felfutása után a szentgotthárdi gyár évi félmillió motor gyártására lesz képes. A most bejelentett bővítésre azért lehet szükség, mert a motorcsalád első, benzines tagjának sorozatgyártását hamarosan követi a dízel változat gyártásának elindítása is, majd a tervek szerint a jövő év derekán a harmadik motorcsalád, egy kisebb, 1,4-es turbós benzines gyártását kezdik meg.

2016-ig 23 új modellel és 13 új motorral jelentkezik és ezek közül a motorok közül sok itt, Magyarországon fog készülni. Különösen nagy keresletre számítunk a kisméretű benzinmotorok tekintetében, ezért döntött úgy az Opel, hogy már most, az új gyár indításakor megnöveli annak kapacitását" - nyilatkozta Joachim Koschnicke. Ezzel a beruházással az új gyárépület 1600 négyzetméterrel bővül, további 80 gépet, berendezést telepítenek az eddigiek mellé. A bővítéssel együtt az Opel összberuházása Szentgotthárdon eléri az 1,4 milliárd eurót, az új motorgyár teljes kapacitása évi 600 ezer darab lesz, és ott a teljes felfutás idejére kilencszáz új munkahely létesül.

Az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall tavaly 1,4 milliárd euró veszteséget termelt. Az előző vezérigazgató, Karl-Friedrich Stracke tavaly júliusban távozott, azóta ideiglenesen Thomas Sedran stratégiai igazgató irányítja a vállalkozást. Az új igazgató, a Volkswagentől érkező Karl-Thomas Neumann 2013. március 1-jén veszi át a feladatokat, ő lesz az Opel 20. vezérigazgatója 1948 óta.