Vágólapra másolva!
Továbbra is adják a befektetők a Magyar Telekom és a Richter részvényeit, minek következtében a papírok nagyobb gyengülésen mennek keresztül. Rossz teljesítményük miatt a BUX sem tud kikecmeregni a negatív tartományból, annak ellenére sem, hogy a MOL, az OTP és az Egis eddig erősödni tud. Az ÁKK az összes meghirdetett 3 hónapos dkj-t értékesíteni tudta mai aukcióján, míg egyre jobban kikristályosodnak a közelgő devizakötvény-kibocsátás részletei. Európában nem mutatnak nagyobb elmozdulást a részvényindexek, ahol a befektetőket Észak-Korea sikeres nukleáris kísérlete aggaszthatja. Amerikában a tegnapi mérsékelt gyengülések korrekciójára lehet felkészülni, mivel a határidős indexek alapján enyhe erősödéssel indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Tisztázódnak a devizakötvény-kibocsátás részletei

Változatlanul mínuszban mozog a magyar részvényindex, mely 0,3 százalékkal került már lejjebb tegnapi záróértékéhez képest. A BUX a lengyel WIG 20 indexel együtt kissé lemaradt a cseh és osztrák benchmarktól, melyek 0,45 százalék körüli emelkedésre képesek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább a Magyar Telekom és a Richter esése húzza lejjebb, melyek tovább csúsznak lefelé a lejtőn. Mindkét társaság papírjai már 2 százalékos mínuszban mozognak. A telekomcég esésének hátterében az áll, hogy szektortársa, a lengyel TPSA az egy évvel korábbi nyereséget és a profit várakozásokat is jócskán alulmúlta 2012 negyedik negyedévében. A kedvezőtlen gyorsjelentést tovább tetézi, hogy a tavalyi 1,5 zloty után már csak részvényenként 0,5 zloty-s részvényenkénti osztalékfizetést tervez a vállalat.

A Richter esését az okozhatja, hogy tegnap a Bank of America alulsúlyozásra minősítette le a társaság papírjait, minek hatására nagyobb eladásokba kezdhettek a befektetői.

Az OTP viszont velük szemben jól teljesít, 0,4 százalékos erősödés után már a 4700 forintos szint fölött mozog, amivel 17 hónapos csúcsa környékén tanyázik. A MOL összekapta magát, és 0,7 százalékos pluszt szedett össze. Az Egis is 0,7 százalékot tudott erősödni, így a befektetői eddig optimistán várhatják a cég ma esti gyorsjelentését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 2,1 százalékot erősödött, mivel stratégiai buszpiaci együttműködési megállapodást ír alá ma a Volvóval a parlamentben. A buszpiaci együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot még 2012 decemberében írták alá a felek, mikor abban állapodtak meg, hogy közösen áttekintik a magyar buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit.

A Zwack egyelőre nem mutat elmozdulást, annak ellenére, hogy a társaság első látásra kedvező gyorsjelentést tett közzé. A karácsonyi vásárlások miatt tavaly relatíve jól teljesített a cég az október-decemberi időszak során, bár ebben egy egyszeri tételnek (a januári jövedéki adó emelések miatt előrehozott vásárlásoknak) is nagy szerepük volt. A hosszabb távú trendek továbbra is negatívak, nem kizárt az sem, hogy a tavalyi 900 forintos papíronkénti osztalékot idén már nem fogja kifizetni a vállalat.

A Synergon részvényeit igencsak megütötték nyitás után, a papírok 15 százalékos zuhanást elszenvedve egyből kiütötték limitárukat. Onnan viszont már nagyjából talpraálltak, és tegnapi záróértékük közelébe tornászták vissza magukat.

A forint nagyobb gyengülésen ment keresztül délelőtt, a kurzusa egészen 292,5-ig szaladt az euróval szemben. Innen viszont kissé visszakorrigált, és délben újra a 291-es szint körül mozog az árfolyama. A hazai fizetőeszköz a mai konferencia ideje alatt gyengült el, ahol többek között Simor András a jegybank elnöke, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnők, Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, illetve az IMF magyarországi képviselője Iryna Ivaschenko is felszólalt.

Korábban a hazai fizetőeszköz nem igazán reagált a közelgő dollárkötvény-kibocsátás hírére, a befektetők vélhetően további konkrétumokra várhattak a kibocsátással kapcsolatban, például a papírok futamidejére, kamatára, vagy mennyiségére lehetnek kiváncsiak. A legfrissebb hírek szerint Magyarország öt és tíz éves állampapírokat bocsátana ki dollárban, melyek közül az ötévest 345 bázispontos, a hosszabb futamidejű papírt pedig 355 bázispontos felárral bocsátanák ki.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elvitték a dkj-ket

Sikeres volt az ÁKK mai állampapír aukciója, ahol a tervezett 50 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkont kincstárjegyből az összeset el tudták adni átlagos érdeklődés mellett. Az átlaghozam 5,28 százalékon alakult, ami 2 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 5 bázisponttal magasabb, mint a tegnapi másodpiaci referenciahozam.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

10 éves mélypontján a France Telecom

Vegyesen teljesítenek délben az európai részvényindexek, melyek leginkább tegnapi záróértékük közelében mozognak. A piacokon kisebb nyugtalanságot okozhat, hogy Észak-Korea újabb, sikeres nukleáris tesztet hajtott végre. A befektetők viszont inkább kivárhatnak Mario Draghi EKB elnök, és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök találkozója, valamint Barack Obama ma késő esti State of the Union beszéde előtt, ahol az elnök értékelni fogja az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét.

A világ legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ek pénzügyminiszterei és jegybankvezetői megegyeztek abban, hogy nem fognak kitűzni célárfolyamokat a devizájukra vonatkozóan. Ezzel enyhültek az úgynevezett "devizaháború' kitörése miatti félelmek, viszont erősödtek azok az aggodalmak, hogy az euró tovább erősödik, ami csökkenti az eurózóna exportra termelő vállalatainak versenyképességét.

Olaszország ma emelkedő hozamok mellett adott el egy éves lejáratú állampapírt 8,5 milliárd euró értékben. Spanyolország viszont a vártnál több forrást vont be, a tervezett 5,5 milliárd euró helyett 5,57 milliárdnyi 6 és 12 hónapos kötvényeket értékesített.A sikeres spanyol kötvényaukció is szerepet játszik az IBEX 0,4 százalékos emelkedésében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Michelin papírjai 3,7 százalékos mínuszban mozognak, miután az autógumi gyártó közölte, forgalmuk 6,4 százalékkal esett vissza tavaly, és idén is csak stagnálást várnak.

A ThyssenKrupp részvényei 0,8 százalékot estek, mivel az acélipari óriás továbbra is szenved az acélipar visszaesésétől. Emiatt felemás gyorsjelentést tett ma közzé a társaság.

A lengyel TPSA pocsék gyorsjelentése után szektortársa a France Telecom is gyengülni kezdett, és 10 éves mélypontjára került a részvényeinek árfolyama.

France Telecom árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Korrigálhat Amerika

Amerikában a tegnapi enyhe gyengülést korrigálhatják majd a vezető részvényindexek, a határidős indexek alapján 0,1 százalékos emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után. Ma fontosabb makroadat nem kerül nyilvánosságra, piaczárás után Barack Obama State of the Union beszéde lehet érdekes.