Újabb pofon a BlackBerrynek

Vágólapra másolva!
Apple iPhone készülékekre cseréli felsőbb vezetőinek telefonjait az eddig Blackberry-t használó Home Depot. A hír hallatára a BlackBerry részvények negatívan reagáltak. Ugyan nem érint sok készüléket a csere a teljes eladásokhoz viszonyítva mégis jelzésértékű, hogy egy nagyobb társaság fordul el a kanadai cégtől.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség, valamint a Bevándorlási és Vámhivatal után újabb nagyobb ügyfelet veszített a BlackBerry. A legnagyobb amerikai lakberendezéseket és barkácseszközöket értékesítő cég, a Home Depot vezetői és menedzserei ezentúl az Apple iPhone készülékeinek szolgáltatásait élvezhetik. A csere nagyjából 10 ezer Home Depot alkalmazottat és okostelefont érint majd, ami a BlackBerry teljes eladásaihoz viszonyítva nem tűnnek soknak, de mindenképpen jelzés értékű, hogy egy komoly ügyfél fordul el a cégtől.

Az elmúlt években a BlackBerry (korábbi nevén: Research in Motion), folyamatosan veszít piaci részesedéséből, melyből leginkább a Samsung és az Apple profitált. Ez idáig a cég legfőbb erőssége a kormányzati és vállalati szférában betöltött relatív magas részesedése volt, ám úgy tűnik, ennek a korszaknak is vége.

Égető szükség van tehát az új készülékek forgalomba kerülésére. Az érintőképernyővel felszerelt Z10-es modell márciustól lesz kapható az USA-ban, 600 dolláros áron. A Home Depot szóvivője, Stephen Holmes elmondása szerint a cseréről már a Z10-es készülék bemutatása előtt döntöttek, vagyis esélyt sem adtak az új operációs rendszernek. A BlackBerry, bár a döntést nem kommentálta, továbbra is komoly keresletet vár a Z10-es készülékkel kapcsolatban. Többek között ezzel a készülékkel szeretnék felvenni a versenyt a vetélytársakkal.

A részvény egész héten nyomás alatt van, 16 dollár fölött is tartózkodott a papír, de a szerdai kereskedés során már 15 dollár alatt is megfordult a BlackBerry. Január elejéhez viszonyítva azonban még mindig 26 százalék fölötti pluszban van a részvény.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]