Nagyjából 1,5 éve ért el utoljára történelmi csúcsot az arany, azóta viszont képtelen markáns megindulásra, sőt az elmúlt napokban inkább a déli lejtőkön indult meg az árfolyama. A grafikonok alapján könnyen előfordulhat, hogy lesz még lényegesen olcsóbb is a nemesfém, ráadásul az eddigi mozgatórugókra sem úgy reagál már a nyersanyag, mint korábban.

 

Az utóbbi évtizedben szinten nem lehetett veszíteni az arannyal

Elképesztő teljesítményt mutatott be az arany az elmúlt bő 12 év során, évről évre újabbnál újabb csúcsokat állított fel. Azok a befektetők, akik a vásárlás mellett tették le a voksukat és nem ugráltak ki-be a pozícióból, komoly nyereségre tehettek szert. Azonban mint ahogyan a tőzsdén lenni szokott: egyszer minden trend véget ér.

Hosszú távon, havi grafikon alapján még továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról, bár az arany kurzusa már nagyjából 1,5 éve nem tudott új csúcsot ütni. Egy ilyen elképesztő emelkedés során a mostanin kívül csak egyszer volt példa, 2008-2009-ben.

Könnyen előfordulhat, hogy megváltozik az arany megítélése és eljön az ideje, hogy megváltoztassuko korábbi hozzáállásunkat. A romlás jeleit már a rövidebb időtávú grafikonon is fel lehet fedezni.

 Arany havi grafikon

Forrás: [origo]

Ez már nem az a bikapiac

Egy markáns oldalazó háromszög alakzat jelent meg az arany napi chartján, ráadásul a nemesfém a hét elején lefordult a formációból és a 200 napos mozgóátlagot is kettéroppantotta. További negatívum, hogy az 50 napos mozgóátlag vészesen közeledik a 200 napos felé úgy, hogy az árfolyam ezen szintek alatt mozog, így kirajzolódhat egy halálkereszt a grafikonon. Ez hosszabb távon nem szokott sok jót jelenteni.

Ugyan még az 1645 dollár körüli támasz próbálja tartani a nyersanyagot, de a kurzus a Bollinger-szalagot is a déli irány felé akarja nyomni.

Hiába tört át fontos támaszokat a napi grafikonon az arany, nem lesz egyszerű folytatnia az esést. Több fontos támasz is gátat szabhat a lejtmenetnek. Először a már korábban említett 1645 dolláros szint, majd az 1625 dolláros korábbi ellenállászóna foghatja meg az instrumentumot. Amennyiben viszont ezek nem tartanak ki, úgy a háromszög alakzatból számolható 1570 dollár körüli szintek kerülhetnek célkeresztbe.

Nem festenek jól a charton az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI csökkenő trendben mozog. Eső piacon sokszor előfordul, hogy az RSI nem tud 60 pont fölé emelkedni, most is észre lehet venni ezt a viselkedést.

Arany napi grafikon

Forrás: [origo]

Markáns fordulatról árulkodik a heti grafikon is

Amennyiben távolabbról nézzük az aranyat, látható, hogy itt sem túl rózsás a helyzet. A napi grafikonhoz hasonlóan a heti charton is egy háromszög alakzat jelent meg, melyből szintén lefordult a sárga fém (érdemes azonban megjegyezni, hogy mindkét időtávon ugyanaz volt a háromszög alsó szára).

Az indikátorok inkább további esést vetítenek előre, hiszen az MACD még tavaly adott eladási jelzést, míg az RSI szeptember óta csökkenő trendben araszol visszaigazolva a termék mozgásának irányát.

Persze ebben az esetben is láthatók a grafikonon fontos támaszok. Ilyen lehet például a szaggatott vonallal jelölt trendvonal, illetve az 1550 dollár körüli támasz, mely 2010 végétől számítva többször is megállította a lejtmenetet.

Az 1550-es szint markáns törése esetén mélyebb zakó elé nézhet az arany. Legközelebb támasz csak 1410 dollár körül húzódik. Itt fut ugyanis a 200 hetes mozgóátlag és egy korábbi ellenállásszint, ami most menedékként funkcionálhat.

Arany heti grafikon

Forrás: [origo]

Már a pénznyomtatásra sem reagál az arany?

Az aranyra a válság során leginkább menekülő eszközként tekintettek a spekulánsok, befektetők, melyet a pénzügyi rendszer összeomlásától és az infláció megugrásától való félelem hajtott újabbnál újabb csúcsokra. 

A jegybankok az összeomlás elkerülése miatt korábban elképzelhetetlennek tartott módon kezdték élénkíteni a gazdaságokat és alkalmaztak nem hagyományos monetáris eszközöket. A nagyobb jegybankok mérlegfőösszege emiatt a 2008 év elején lévő szinthez képest megtöbbszöröződött az elmúlt években. A pénznyomtatásra pedig az arany is emelkedéssel reagált.

Az utóbbi hónapokban viszont több jegybanknál is a mérlegfőösszeg csökkenését lehet látni, csupán a Fedé tudott új csúcsot ütni.

Forrás: [origo]

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben jelentette be az akkor érvényben lévő Operation Twist program mellé az újabb kötvényvásárlást, melynek keretében havonta 40 milliárd dollár fordítottak jelzálog kötvények vásárlására. Az arany a bejelentésre jól reagált, 1800 dollár közelébe lendült.

Az Operation Twist év végi kifutása előtt döntött úgy a Fed, hogy havi 45 milliárd dolláros kötvényvásárlást indít, melyet nem sterilizálnak, tehát más csatornákon nem vonnak ki a rendszerből. A decemberi lépésre viszont már nem tudott pozitívan reagálni a sárga fém kurzusa. Annak ellenére folytatta a csökkenő irányát rövidebb távon, hogy a Fed a stimulust a munkanélküliségi ráta és az infláció alakulásához kötötte, hiszen a Fed célja az árstabilitás fenntartása mellett a maximális foglalkoztatottság elérése is.

A jelenlegi kommunikáció szerint 6,5 százalékra szeretnék a munkanélküliségi rátát csökkenteni az USA-ban a jelenlegi 7,9 százalékról. Ugyanakkor az árstabilitás megőrzése miatt nem szeretnék, ha a pénzromlás üteme 2,5 százalék fölé emelkedjen.

A gazdaságok talpra állása ugyanakkor továbbra is törékeny, emiatt nem zárhatjuk ki, hogy a jegybankok újabb stimulust léptetnek életbe, tehát a mérlegfőösszegek csökkenése akár meg is állhat.

Az eurózóna szétesése elnapolva

A tavalyi évben a piaci szereplők nemcsak a pénznyomtatás hatásai miatt aggódtak, hanem az eurózóna szétesése is terítéken volt, mely szintén felhajtólag hatott az aranyra. Egyre több elemző, bankház szerint lehetett számítani a görögök kilépéséről és a közös valutaövezet felbomlására. Az utóbbi hónapokban viszont az látható, hogy ennek egyre kisebb az esélye.  Decemberben már csak a megkérdezettek 25 százaléka tartotta reális kimenetelnek az eurózóna szétesését.

Forrás: [origo]

De nemcsak az előbbi kimenetel valószínűsége csökkent hónapról hónapra, hanem a periféria országok kötvényhozamai. A tízéves kötvény hozamfelára a némethez viszonyítva a nyár közepétől drasztikus esést mutatott.  Ebben szerepe volt Mario Draghinak is, aki bejelentette, hogy mindent hajlandók megtenni az euró védelme érdekében. 

Forrás: [origo]

Mivel az eurózóna darabokra szakadásának valószínűsége és a hozamok is csökkenni kezdtek, így a befektetők szemében egyre kisebb értéket tud képviselni az arany.

A dollár sem gyengül

Az arany esetében fontos a dollár árának alakulása, hiszen dollárban kereskedhető termékről van szó. Az utóbbi hónapokban nem mutatott komolyabb elmozdulást a dollárindex, leginkább oldalazást lehetett látni. Tartósabb dollárgyengülés ugyanakkor az arany árára is pozitívan hathatna.

Dollárindex

Forrás: [origo]

Az arany különböző időtávú grafikonjain kirajzolódó mozgások miatt és a pénzügyi rendszer összeomlásának hiányában egyelőre nem látható komolyabb árfelhajtó tényező az arany piacán. Sőt inkább a további lejtmenetre lehet felkészülni, amennyiben az eurózóna egyben marad és a gazdaságok egyre jobb formába kerülnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az a Bollinger-szalag?

Olyan volatilitás alapú indikátor, mely többnyire egy 20 periódusú mozgóátlagból és két másik vonalból áll. A felső szalag esetében a középsőhöz hozzáadjuk szórás kétszeresét, míg az alsóból levonjuk azt.

Ha a szalagok összeszűkülnek az azt mutatja, hogy az árak ingadozása, a volatilitás alacsony a piacon. Tág szalagok ennek az ellenkezőjét jelzik. Jó jelnek tekinthető, ha az árfolyam rátapad a szalagra, de ha kívül kerül, akkor sok esetben korrekció következhet. Amennyiben a kurzus megérintette az egyik szalagot nagy valószínűséggel a másikat is megfogja.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Dollárindex: Az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizájából összeállított kosárral szembeni dollárárfolyamot tükrözi, azaz az index emelkedése a dollár erősödését mutatja. A kosárban az euró, japán jen, angol font, kanadai dollár, svéd korona és a svájci frank szerepel, ebben a sorrendben csökkenő súlyokkal.