Pénzben úszik a Nyomda

Vágólapra másolva!
A vártnál magasabb árbevételről és nettó eredményről számolt be negyedik negyedéves jelentésében az ANY Biztonsági Nyomda. A cég nettó készpénzállománya 104 forintos szintre emelkedett, ami a jelenlegi részvényárfolyam majdnem egynegyede (!). Ennek ellenére az előzetes elemzői vélemények szerint az eredmény száz százaléka lehet az osztalék, ami 8,4-8,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg. 
Vágólapra másolva!

Ma piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves jelentését az ANY Biztonsági Nyomda (korábbi nevén Állami Nyomda). A társaság nettó eredménye az elemző várakozásnál 6 százalékkal jobb lett, köszönhetően a vártnál alacsonyabb értékcsökkenésnek és a pozitív társasági adó sornak (nem mutatott ki adófizetést az ANY a negyedik negyedévben).

Forrás: [origo]

A 4188 millió forintos árbevétel a vártnál 4,4 százalékkal magasabb lett, ami elsősorban az erős export értékesítésnek köszönhető. Míg negyedéves alapon a hazai értékesítés 7 százalékkal esett vissza, addig a társaság jó negyedévet zárt az exportpiacain, és az év első két hónapjában látható 1,2 milliárd forintos szint közelébe tért vissza egy gyengécske harmadik negyedévet követően.

Forrás: [origo]

Az tehát jól látszik, hogy a negyedév során a magyar piac cudarul teljesített. Ez összhangban van a napokban publikált gyenge negyedik negyedéves magyar GDP adattal, és ahogy korábbi cikkünkben felhívtuk arra a figyelmet, a 20 napos december valóban a megrendelések visszaeséséhez vezethetett.

A kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) azonban 2010 első negyedéve óta nem volt olyen alacsony szinten, mint most. Ez meglátszik a 12 havi gördülő értéken is, ami újabb mélységeket ütött. A gördülő EBITDA marzs hosszú ideje 10 százalék alatti szinten van és a tavalyi utolsó negyedévben rekord alacsony 6,7 százalékos szintre esett vissza.

Forrás: [origo]

Az ANY Biztonsági Nyomda idei egy részvényre jutó eredménye 38 forint lett, és arra lehet számítani, hogy az igazgatóság ugyanúgy mint tavaly, a teljes idei nyereség kifizetésére tesz majd javaslatot. Ezek alapján részvényenként 38-39 forint osztalékot fizethet az ANY, ami a mai napi záróárfolyammal számolva 8,4-8,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A 10 éves magyar államkötvény hozamához képest ez 200 bázispontos hozamfelárat jelent.

Forrás: [origo]

A Nyomda 125 forintos egy részvényre jutó készpénzállománya 2008 év vége óta nem látott magasságokban jár. Az egyrészt a stabil készpénztermelő képességnek másrészt a alacsony (ráadásul tovább csökkenő) hitelállománynak az eredménye. A társaság nettó pénzállománya részvényenként 104 forint (!). Ennek fényében akár magasabb osztalékot is ki tudna fizetni a társaság, de elemzők korábban arról írtak, hogy nem igazán számítanak egy ilyen lépésre.

Forrás: [origo]