Megtört a Rába lendülete

Vágólapra másolva!
Első ránézésre inkább gyengének mondható negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap a Rába, azonban ezt a képet az igen erős bázisidőszaki teljesítmény torzítja. A bevételi sor bár kétszámjegyű csökkenést mutat év/év alapon, az utóbbi negyedévekhez viszonyítva egy alapvetően erős bevételi sort láthatunk. Az igazgatási költségek felfutása miatt azonban a 2011 végén megfigyelhető magas üzemi eredmény lefeleződött, igaz annak értékére sem igen lehet panasz más negyedévekhez képest. A 12 havi gördülő eredményszámok utóbbi időszaki emelkedése mindenesetre megtört, a jövőt illetően tehát nagy kérdés, hogy folytatódik-e majd a vállalat teljesítményének javulása.
Vágólapra másolva!

Közel 14 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a Rába a tavalyi negyedik negyedévben. A visszaesés annak tudható be, hogy tavaly előtt a bevételeknek sokkal nagyobb része koncentrálódott az év végi periódusra az alkatrész és jármű üzletágakban, míg 2012-ben jóval kiegyensúlyozottabb volt a bevételek időbeli eloszlása.

A kulcsszegmensnek számító futómű üzletágat azonban ez a jelenség elkerülte, ezért is lehetett a bevétel 1,5 százalékos növekedését tapasztalni. A jó teljesítményben az exportpiacok, azok közül is az amerikai és FÁK piacok jártak élen, hiszen belföldön igen jelentős, 21 százalékos visszaesés mutatkozott. Hasonló kép tárulhatott elénk a jármű üzletágban is, ahol az export 10 százalékos növekedését a mennyiségét tekintve sokkal hangsúlyosabb magyarországi értékesítések közel 30 százalékos esése több mint ellensúlyozta. Az alkatrészgyártó üzletágban a már említett bázishatás miatt az export és a belföldi értékesítések visszaesése egyaránt negatívan hatottak.

A már említett bázishatások mellett a kedvező devizaárfolyamoknak is köszönhette a Rába a 2011 negyedik negyedéves 30 százalékos üzemi eredményhányadot, a tavalyi negyedik negyedéves közel 7 százalékos érték azonban még így is igen nagy romlásnak mondható. Ebben nagy szerepet játszott az általános és adminisztratív költségek 20 százalékos felfutása, aminek következtében a Rába üzemi eredménye lefeleződött. Persze ha a korábbi egyedi negyedéveket vizsgáljuk, a 775 millió forintos üzemi eredmény alapvetően erős teljesítménynek számít.

Bár a tavalyi negyedik negyedév csak első ránzésére tűnik gyengének, a 12 havi gördülő teljesítményt vizsgálva nem tűnik túl pozitívnak, hogy megtört az utóbbi időszakban tapasztalható emelkedő trend. A kérdés, hogy ez csak egy időszakos megtorpanás lesz-e a vállalatnál, vagy ezzel ki is fújt az eddigi szép lendület?

A részvények árfolyama eddig 1 százalékos eséssel reagált a tegnap zárás után megjelenő gyorsjelentésre.