Építkezik Varga is, Matolcsy is

Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy Varga Mihály költözik, már csak az a kérdés, hova. A legtöbb jel arra mutat, hogy ő foglalhatja el Matolcsy György miniszteri székét, és a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter lesz a jegybankelnök. Matolcsy akár három alelnököt is kaphat maga mellé, de megtalálásuk igazán bonyolult feladat. 
Vágólapra másolva!

Egyre több jel utal arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozók nagy részének régi álma valóra válik. Az [origo] információi alátámasztani látszanak azt, hogy március elején Varga Mihály váltja a jegybankelnöki posztra kerülő Matolcsy Györgyöt.

A Matolcsy-Varga-váltás lehetőségéről legutóbb, két hete a Világgazdaság írt, a Fidesz akkor csak azt cáfolta, hogy a frakcióülésen felmerült volna a Simor András mandátumának lejártával megüresedő jegybankelnöki poszt betöltésének kérdése - csakhogy ezt senki nem is állította. A jegybankelnök-keresési folyamatra rálátó forrásaink szerint Matolcsy MNB-be katapultálása miatt egy sor cserét át kellett gondolnia, meg kell szerveznie Orbán Viktornak, ami sok időt emészt fel. Már ezért is érthető, miért szögezte le a miniszterelnök még január végén, hogy az utolsó pillanatig, március 2-áig várni fog a jegybankelnök megnevezésével.

A lapunkhoz befutott információk azonban arra engednek következtetni, hogy a két legfontosabb poszt várományosa már megvan.

Varga és az adós blokk megerősítése

Az [origo] úgy tudja, Varga Mihály néhány hete intenzív csapatépítésbe kezdett. A miniszter a puhatolózásairól tudók szerint az adós részleget szeretné megerősíteni a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ezt a részleget a kormányváltás után felforgatták, sok kezdőt vettek fel, ami magyarázhatja, miért panaszkodtak az elmúlt években az adótanácsadók arra, hogy romlik a szakmai munka színvonala. A négy nagy adótanácsadó cégnél dolgozók közül néhányat informálisan megkerestek, lenne-e kedvük középvezetőként (osztályvezetőként, főosztályvezetőként, -helyettesként) csatlakozni az NGM-hez. Vargának a makrogazdasági, pénzügy-politikai részleggel is hasonló tervei vannak, néhány bizalmasát kérdezgette is az elmúlt hetekben, kivel lehetne megerősíteni a minisztériumot.

Vargának pillanatnyilag IMF-ügyi tárca nélküli miniszterként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében van irodája, de úgy tudjuk, márciusra megrendelte a költöztetést. Az biztos, hogy új feladatot kap, erről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, amikor azt mondta, egy másik, jelentős pozíció vár rá. Varga az elmúlt napokban hivatalosan is jelezte, bármikor kész lemondani a tárgyalások végleges megfeneklése miatt kiüresedő IMF-posztról.

Matolcsy álma

Varga csapatépítése és költözése is abba az irányba mutat, hogy Matolcsy György jegybankelnök lesz. Kormányzati szereplők állítják, hogy Orbán régóta Matolcsyt akarja az MNB élére (ő is ambicionálja a posztot), azzal a szándékkal, hogy Európa leggyengébben muzsikáló gazdaságainak egyikét kirángassa a mély gödörből. (Amelybe egyébként az európai adósságválság mellett részben az elmúlt két és fél év magyar gazdaságpolitikája juttatta.)

Matolcsy a piac felkészítése és tesztelése miatt kezdte el decemberben csöpögtetni monetáris politikai elképzeléseit. Ez - a forint gyengülését okozó intézkedések belengetése - eleinte riadalmat okozott a befektetők körében, a miniszter megszólalásait, írásait forintgyengülés követte. Utána jött Orbán jelzése, hogy az MNB leendő első emberének kilétét csak az utolsó napon jelenti be. A kormányfő kijelentését még aznap Matolcsy nyilatkozata követte a Wall Street Journalban, amelynek tónusa elütött a korábbiaktól, egy sokkal óvatosabb, az újfajta eszközöket csak a legvégső esetben, körültekintő módon bevető monetáris politika mellett tett hitet. A piac erre a Matolcsy-nyilatkozatra forinterősödéssel reagált.

A két héttel ezelőtti Fidesz-frakcióülés és a világgazdaságos kiszivárogtatás utáni napokban Lázár János, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és maga Orbán is Matolcsyt méltató megjegyzéseket tett. A miniszterelnök válláról nagy súlyt vett le, hogy a múlt héten sikerült 3,25 milliárd dollárnyi hitelt szerezni a piacon, így a kormánynak van elegendő forrása ahhoz, hogy ha be is fagynának a piacok, a jövő évi választásokig kihúzza. Orbán a dollárkötvény-kibocsátást is Matolcsy nagy sikerének nevezte pénteki rádióinterjújában.

Igaz ugyanakkor, hogy a miniszterelnök a Matolcsy-jelölésnek ellentmondó üzeneteket is küld. Pénteken például arról is beszélt, hogy nem tud kormányátalakításról, nem zajlik miniszterek csereberéje.

Csomagként akarja tálalni

A jegybankelnök megnevezése azért húzódik, mert nemcsak Matolcsy pótlásáról kell gondoskodni, hanem a március végén szintén megüresedő egyik jegybankalelnöki helyre is kell találnia valakit, ráadásul júliusban a másik alelnök mandátuma is lejár.

A kirakós játékot bonyolítja, hogy újra felmerülhet a tavaly év eleji - az IMF és az EU nyomására visszavont - ötlet felmelegítése a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonására. Ha Orbán ezt akarja, akkor szinte magától értetődő, hogy a pénzügyi felügyelet mostani vezére, Szász Károly legyen az egyik alelnöke az új monstrumnak. Ez egyben azt is magával vonhatja, hogy nem két alelnök lesz, ahogyan eddig, hanem három. Ez azt a megoldandó problémát hozza magával, hogy még egy embert kell találni az MNB monetáris tanácsába, mert a jegybanktörvény úgy szól, hogy az elnökből és alelnökből álló belsős tagok létszámát eggyel meg kell haladnia a külsős tagok számának.

A konstrukció az - állították beszélgetőpartnereink -, hogy Orbán komplett csomagot tár a befektetők és a közvélemény elé. E mögött az a megfontolás húzódhat, hogy bár a befektetők a december óta csepegtetett információk alapján készülnek rá, mégis nehezen fogadnák, ha csak azt hallanák, hogy a nem konvencionális eszközök bevetését forszírozó Matolcsy lesz a jegybankelnök. Olyan, a monetáris politikában Matolcsynál jóval jártasabb személyek bejelentésére is szükség van, akik értenek a befektetők nyelvén, bátran le lehet ültetni őket tárgyalni londoni vagy amerikai nagy befektetési alapok szakembereivel. Az is szempont, hogy Orbánhoz, az általa megszabott irányhoz lojálisak legyenek. A két elvárást teljesítő személyek felkutatása, meggyőzése időigényes.

Informátoraink nem tudták megmondani, összeállt-e már a teljes csomag, de szinte biztosra veszik, hogy március elején Varga az NGM-be, Matolcsy és a hozzá lojális, a 2010-es kormányalakítás óta adóügyi helyettes államtitkári pozíciót betöltő Balog Ádám a jegybankba megy. Úgy tudjuk, Matolcsy kifejezetten kérte, hogy ha lesz két erős szakmai alelnöke, ő is vihessen egyet; ez lenne Balog, amolyan mindenesként. Ő lenne Matolcsy meghosszabbított keze - így volt ez az elmúlt két és fél évben az NGM-ben -, akinek a dolga a szervezet irányítása, a személyi ügyek vitele.

Alelnököket nehezebb találni

Az elmúlt hetekben az alelnökesélyesek között hallottuk Kovács Levente bankszövetségi főtitkár nevét, az ő támogatottsága viszont kérdéses. Többen Töröcskei Istvánt sem zárták ki, értesülésünk szerint közeli munkatársainak már jó pár hete jelezte, hogy elképzelhető, hamarosan meg kell válnia néhány érdekeltségétől egy majdani összeférhetetlenség miatt. A múlt héten Töröcskei a Budapesti Értéktőzsdén bejelentette, hogy eladta közel 20 százalékos tulajdonrészét a vagyonkezeléssel foglalkozó Lazarus Zrt.-ből, egyesek szerint ez annak a jele, hogy Töröcskeiből alelnököt faragnak az MNB-ben.

Terjedtek olyan hírek is, hogy Patai Mihályt, a Matolcsyval jó viszonyt ápoló UniCredit-vezért teszik meg Orbánék alelnöknek, ám ő információnk szerint visszamondta a felkérést. Az UniCredit meg is hosszabbította megbízatását, ami többszörösét garantálja neki bérben, mint a jegybankban az alelnökökre is vonatkozó havi bruttó kétmilliós plafon.

A levegőben keringő névkavalkádnak az orbáni személyzeti politika lehet az oka. A miniszterelnök előszeretettel versenyeztet meg egy posztért több embert is, egyikük sem tudja, kire esik a kormányfő választása, és az utolsó pillanatig lebegtet.