Riogat a topmenedzser: "Ilyen pocsék számokat én még nem láttam"

Vágólapra másolva!
Nagyobb eladásokkal reagáltak a múlt pénteken a Wal-Mart részvényesei arra, hogy Jerry Murray alelnök katasztrofális értékesítési számokat említett a cég belső e-mailjeiben. A világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának forgalma az emelkedő jövedelemadó, a magas munkanélküliség és a csúszó adó-visszatérítések miatt maradhat el jelentősen a megszokottól. A hírre a papírok több mint 2 százalékos mínuszt halmoztak fel pénteken.
Vágólapra másolva!

Pocsék értékesítési eredményekről tett említést egy belső e-mailben Jerry Murray, a Wal-Mart alelnöke, aki szerint a februári számok eddig katasztrofálisan alakulnak. Elmondása szerint a cégnél töltött 7 éve alatt soha nem látott még ennyire gyenge hónapkezdést, mint most - idézi Murrayt a Marketwatch.

A visszaesés hátterében a leginkább az emelkedő jövedelemadó állhat, mely csökkenti a fogyasztók elkölthető jövedelmét, amit csak súlyosbít a magas munkanélküliség. Ezen túl a szokásos adó-visszatérítések is csúsznak, tavaly ilyenkor már 19,7 milliárd dollárral több adót juttatott vissza az emberekhez az amerikai kormány a Wal-Mart globális fogyasztói vizsgálatokat végző részlege szerint. Az elemzésük szerint az adóemelés nagyjából egy autóbiztosítás éves díját veszi ki az átlagos jövedelmű vásárló zsebéből egy év alatt.

A világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának menedzsmentje február elején még igencsak bizakodó volt, és erős hónapra számított többek között a Super Bowl és a kedvezőbb időjárás miatt, amelyek megélénkíthették volna a vásárlók rohamát. A gyenge kezdés viszont különösen fájó lehet a pocsék 2011-es eredmények után, ahonnan a leginkább csak a gyenge bázis miatt tudtak növekedést mutatni a 2012-es értékek.

Forrás: [origo]

A Wal-Mart szóvivője nyilatkozatban próbálta eloszlatni az aggodalmakat, és közölte, hogy "mint minden vállalatnál, náluk is előfordul, hogy a belső kommunikáció nem teljesen pontos, nem tartalmaz minden lényeges információt, és hogy személyes véleményeket tükröz". A társaság február 21-én teszi közzé gyorsjelentését, amely ugyan még az előző negyedévről szól, de talán a menedzsment kommentárjaiból a februári teljesítményre is következtethetnek majd a befektetők.

Bill Simon, a Wal-Mart vezérigazgatója szerint a vállalatnál jelenleg a legnagyobb kihívást a stagnáló gazdasági növekedésben, az alacsony fogyasztói bizalomban, és a növekvő munkanélküliségben látják. Emiatt továbbra is a fejlődésre kell koncentrálniuk, és meg kell próbálniuk minél nagyobb szeletet kiszakítani az egyre szűkülő piacból.

Mint ismert, a tavalyi negyedik negyedévben váratlanul 0,1 százalékos volt az amerikai GDP-csökkenés negyedéves alapon, míg a munkanélküliségi ráta 7,9 százalékra emelkedett januárban. A michigani fogyasztói bizalmi index értéke viszont háromhavi csúcsára ugrott február 15-én, ami azonban még mindig alacsony értéknek számít.

A hírre a Wal-Mart részvényei nagyobb mínusszal reagáltak, és végül 2,2 százalékos gyengülésben fejezték be pénteken a kereskedést. A papírok egyébként ebben az évben lejtmenetben mozognak, bár még mindig jobban teljesítenek az utóbbi egy évben, mint a versenytársaik részvényei.

Forrás: [origo]