Képtelen felállni a padlóról a Michelin

Vágólapra másolva!
Meghaladva az előző évi adatokat, de az elemzői várakozásokhoz képest gyengébb gyorsjelentést tett közzé a Michelin. A hír hatására a cég részvényei közel 5 százalékos is mínuszban álltak múlt hét kedden, ami a napokban fokozódó eladói nyomás hatására már 9 százalékos mínuszt mutatnak.
Vágólapra másolva!

A Michelin 2012-es évről szóló gyorsjelentésében az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat tett közzé. A bevétel nagysága, szemben a 21,65 milliárd eurós elemzői várakozásokkal csupán 21,57 milliárd euró lett, míg a nettó profit összege 1,57 milliárd eurót mutat, ami jócskán elmarad az elemzők által vár 1,64 milliárd eurótól. Az üzemi eredmény is elmaradt a várakozásoktól, 2,52 milliárd euró helyett csupán 2,42 milliárd euró lett, melyet londoni elemzők csalódásként értékeltek. Ezzel együtt az alábbi táblázat jól mutatja azt is, hogy a cég a főbb mutatókban meghaladja a 2011-es év számait.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentés egyik legfontosabb adata, hogy a cég értékesítési volumene 6,4 százalékkal csökkent, ami főleg az Európában történő autóeladások 17 éves mélypontjával magyarázható. Javult azonban a jövedelmezőség számos speciális gumifajtánál, ezekből a termékekből származó bevétel 13 százalékkal emelkedett, ám a Goldman Sachs elemzőjét ez sem tudta meggyőzni, eladásra minősítette a részvényt.

A jövővel kapcsolatosan a cég közel változatlan értékesítési volument tervez 2013-ban, piaci környezet bizonytalanságai ellenére. Fő kockázat lehet az alapanyagok árának változékonysága. 2012-ben éppen a kedvezően alacsony beszerzési áraknak köszönhette a cég a 2011-hez képest mért eredményjavulást.

A Michelin 2013-ban további befektetéseket tervez, 2 milliárd euró körüli összegben. Ez elsősorban a versenyképességet és a technológiai fejlődés előmozdítását szolgálná, segítve a vállalatot a 2015-re kitűzött 2,9 milliárd eurós üzemi eredmény elérésében.

Kedvezőnek tekinthető azonban az osztalékpolitika alakulása. A 2011-es év eredményének terhére fizetett részvényenkénti 2,1 eurós osztalékhoz képest idén 14 százalékkal magasabb, 2,4 eurós osztalék kifizetése várható. A növekedés hátterében az áll, hogy a szabad pénzáramlás a tavalyi 19 milliárd euró után újra pozitív tartományba került, 1,08 milliárd euróra rúgott. Várhatóan 2013-ban folytatódhat a pozitív folyamat.

Az eltérés következményeként a cég papírjai közel 2,5 százalékkal nyitottak alacsonyabban, mint a hétfői záróérték, napközben pedig közel 5 százalékos mínuszban is tartózkodtak, miután az árfolyam egy kisebb korrekciót leszámítva szinte folyamatosan zuhan. A Michelin ezt leszámítva vegyesen teljesít 2013-ban, ezzel együtt azonban már negatív képet fest a részvény árfolyama, 71,59 eurós árfolyamhoz képest csökkentek 70 eurós árfolyam alá.

A cég papírjai pedig azóta sem tudnak visszakapaszkodni, a múlt hét hétfői 72,7 eurós záróértéknek a közelébe sem tud menni, 66-67 eurós szinten belül mozog.

A Michelin árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]