Vágólapra másolva!
A GDP 3 százalékát költötte az állam családtámogatásra és korhatár alatti ellátásokra. A családok 430 milliárd forint támogatást és körülbelül 150 milliárd forint adókedvezményt kaptak.
Vágólapra másolva!

Összesen több mint nyolcszázmilliárd forintot, a GDP csaknem 3 százalékát fordította tavaly az állam családtámogatásokra, valamint jövedelempótló és korhatár alatti ellátásokra - írja a keddi Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva.

A cikk szerint a családi támogatásokra elköltött több mint 430 milliárd forintból csak családi pótlékra 335 milliárd forintot folyósítottak. A második legnagyobb tétel, a három éven aluli gyerekek után járó gyermekgondozási segély 60 milliárd forintot emésztett fel. 13 milliárdot költöttek a gyermeknevelési támogatásra. A lap nem számolt még a körülbelül 150 milliárdot kitevő családi adókedvezménnyel.

Azokra a korhatár alatti ellátásokra, amelyeket korábban nyugdíjként, tavaly pedig már szociális ellátásként folyósítottak, 280 milliárd forintot fordított az állam. Ennek tíz százalékát tették ki a különböző térítések, ezen belül is 18 milliárdot a szociálisan rászorulók gyógyszerkiváltása, a legkisebb tétel pedig a terhességmegszakítás 400 milliós tétele volt.