Enyhítettek a BP bírságán

Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékkal csökkentették a BP mexikói-öbölbeli katasztrófa kapcsán fizetendő bírságának összegét. A több vállalat által okozott katasztrófa legsúlyosabb érintette sikeresen bizonyította be, hogy közel 800 ezer hordónyi olajat gyűjtött össze a baleset utáni 3 hónapban.
Vágólapra másolva!

3,4 milliárd dollárral csökkentette a BP potenciális bírságát a 2010. áprilisi olajkatasztrófa kapcsán az amerikai bíróság. A társaság már korábban tervbe vette a kártérítési kötelezettség csökkentését, így a hír nem jelent igazi meglepetést. A cég azzal tudta elérni a bíróság jóváhagyását, hogy bebizonyította, hogy az óceánba ömlött olaj egy részét sikeresen begyűjtötte.

Mint ismeretes, 2010 áprilisában megközelítőleg 5 millió hordónyi olaj ömlött a mexikói öbölbe. Ebből a BP most sikeresen bebizonyította az amerikai bíróságon, hogy körülbelül 800 ezer hordónyi olajat sikeresen begyűjtött az óceánból.

Egy amerikai környezetvédelmi törvény (Clean Water Act) értelmében a környezetszennyező olajtársaságoknak hordónként 1100-4300 dollár körüli kártérítést kell fizetni, függően a szennyezés súlyosságától, illetve a gondatlanság formájától. Ebből kifolyólag a januárban kedvező eredményeket produláló BP az eredeti tervek szerint 21 milliárd dollár fizetésére lenne kötelezett, ami a bíróság döntését követően 17,6 milliárd dollár lett.

Nem a BP az egyetlen társaság, akinek büntetést kell fizetnie, korábban a Transocean társaságot kötelezték 1,4 milliárd dollár megfizetésére. Akkor a cég papírjai meglepően jól reagáltak a hírre, hiszen a döntés véget vetett a több éve tartó bizonytalanságnak az összeggel kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a piaci szereplők várták a bejelentést, a cég papírjai 1-1,5 százalékos emelkedésben kezdték a szerdai kereskedést.

A BP árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]