Eltört a mécses! - Esik az arany, az olaj és a réz

4
Vágólapra másolva!
Heves eladói nyomás söpör végig a nyersanyagpiacokon. Amellett, hogy az aranyat már jó ideje ütik, a gazdasági folyamatok alakulásával sokkal szorosabban együttmozgó réz és olaj árfolyama is esésnek indult a mai kereskedésben. Mivel ezúttal a dollár nem erősödik olyan mértékben, hogy arra lehessen fogni a nyersanyagpiaci folyamatokat, leginkább egy indexet követő alap(vagy alapok) kitárazása állhat a háttérben. Azt csak remélni tudjuk, hogy nem a kockázatos eszközöktől való elfordulás jeleit látjuk, mely a részvénypiacon is heves áresésre figyelmeztethetne.
Vágólapra másolva!

Eladói nyomás alá kerültek a legfontosabb nyersanyagok: az arany 1,4, az ezüst 2,6, az olaj (az amerikai WTI) 1,9, a réz pedig 1 százalékkal került ma lejjebb. Amikor a nyersanyagpiacok egésze kerül nyomás alá, először mindenki a dollár árfolyamának erősödésére kezd gyanakodni. Amennyiben ugyanis a dollár árfolyama erősödik, a zöldhasúban denominált eszközök árának ceteris paribus csökkenni kell a reálérték tartása érdekében.

Ezúttal azonban szó sincs arról, hogy a dollár vad erősödésbe kezdett volna, az amerikai fizetőeszköz egyelőre az emelkedő trendvonal felett toporog. A nyersanyagpiaci esésnek tehát más oka kell, legyen.

Az arany esésének indokaként egyesek előszeretettel érvelnek azzal, hogy a befektetők már a gazdasági folyamatok javulására fogadva fordulnak el fokozatosan a nemesfémtől. Bár az arany gyengülő trendjében szerepet játszhat ez a tényező, a mai esés hátterében talán ennél többről is szó lehet. Ha ugyanis a befektetők annyira hinnének a javuló gazdasági fundamentumokban, akkor nem szórnák két kézzel az olaj vagy a réz piacán felvett pozícióikat.

Egyelőre konkrét hír hiányában (bár az olaj esetében a márciusi kontraktus mai utolsó kereskedési napja azért kicsit bezavar a képbe)talán arról lehet szó, hogy egy nyersanyagindexbe fektető alap (vagy talán inkább alapok) felől indulhatott el egy kitárazás, mely ilyen formán az eszközkategória több tagját is érinti. Azt egyelőre csak remélni lehet, hogy a nyersanyagpiaci pozíciózárások nem a kockázatkerülő magatartás megjelenésére utalnak, melyek akár a részvénypiacon is hevesebb eladásokat tudna generálni az előttünk álló napokban.

Megütötték az aranyat:

Az ezüstöt sem kímélik:

Az olajnak is odacsaptak:

Mr. Economy (réz) sem fest túl rózsásan: