Sűrűsödik a balhé - Már az FBI nyomoz a titokzatos bennfentes után

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított az FBI ismeretlen elkövetők ellen a Heinz felvásárlása előtti bennfentes kereskedés gyanújával. A megkötött opciós ügyletekből összesen körülbelül 1,7 millió dollárt kaszált a befektető.
Vágólapra másolva!

Elindította az FBI a nyomozást egyelőre még ismeretlen elkövető ellen a Heinz felvásárlási ajánlata előtt kötött opciós ügyletek miatt. Mielőtt részvényenként 72,5 dolláros ajánlatát megtette a legendás befektető, Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway és a 3G Capital kockázati tőketársaság, egy svájci bankszámláról opciós ügyleteket kötöttek, amelyek összesen 1,7 millió dolláros profittal jártak.

A vételi opciókat 65 dollárért hívták le, ami a tervezett 72,5 dolláros felvásárlási árhoz képest jóval alacsonyabb. Az lehetett gyanús a SEC számára (amerikai értékpapír-piaci felügyelet), hogy a kereskedés alapjául szolgáló számlán korábban nem történt a Heinz részvényeivel kapcsolatos tranzakció.

"Az FBI tisztában van a Heinz-bejelentés előtti napon végbement kereskedési anomáliákkal, és folyamatosan egyeztetünk a SEC-vel, hogy történt-e bűncselekmény." - nyilatkozta Peter Donald, az FBI szóvivője.

A SEC a pénteken kapott egy sürgős bírói végzést, hogy fagyasszák be azt a Goldman Sachs által vezetett zürichi számlát, amellyel kapcsolatban a bennfentes kereskedés gyanúja felmerült. A Goldman Sachs szóvivője elmondta, hogy mindenben együttműködnek az amerikai felügyelettel a vizsgálat során. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a kereskedők tudták, hogy felvásárlási bejelentés készülődik a Heinz-cel kapcsolatban, ezért hívták le kedvező áron az opciókat.

A H.J. Heinz részvényeire csütörtökön tett 72,5 dolláros vételi ajánlatot Warren Buffet befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway, és partnere a 3G Capital nevű kockázati tőketársaság. A bejelentésre a Heinz árfolyama egyből kilőtt, 21 százalékos ugrással reagált, azóta lényegében nincs mozgás az árfolyamban. A felvásárlási terveket azóta sokan sokféleképpen igyekeztek értelmezni, de ahogy csütörtöki elemzésünkben is rámutattunk, Buffett ezúttal nem mélyen alulértékelt céget vett, a korábbi árfolyamhoz viszonyított prémiummal a Heinz árazása átlagon felülinek tekinthető a szektorában.

H.J.Heinz (NYSE)