Soha nem látott veszteség a francia óriásbanknál

Vágólapra másolva!
Rekord nagyságú veszteségről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a francia Crédit Agricole, melynek pocsék eredményeiben leginkább az óriási értékcsökkenési leírások játszottak szerepet. Ezek következtében a vállalatnál nem fognak osztalékot fizetni a 2012-es évre. A kedvezőtlen hírek ellenére jól reagált a részvény, már 5 százalékos pluszban tartózkodik a papír.
Vágólapra másolva!

Rekord nagyságú veszteséget ért el a harmadik legnagyobb francia bank, a Crédit Agricole a negyedik negyedévben leginkább a különböző értékvesztési leírások miatt. A társaság 3,98 millárd eurós veszteséget kénytelen elkönyvelni a tavaly október-decemberi időszakában, mely éves alapon lényegesen nagyobb a 2011 negyedik negyedévi 3,06 milliárd eurós bukónál, és az elemzők által várt mínusz 3,69 milliárd eurónál is. 2012-ben összesen 6,47 milliárd eurós mínuszt halmozott fel a pénzintézet, ami a legnagyobb veszteségnek számít a cég 2001-es tőzsdére menetele óta.

Egyszeri tételektől tisztított profit 548 millió euróra rúgott a banknál a negyedik negyedévben, ami viszont jócskán meghaladja a 402 millió eurós Reuters konszenzust, bár kérdéses, hogy az elemzők közül hányan tisztították meg számaikat a pénzintézethez hasonlóan.

A cégnél 2,67 milliárd euró értékben kellett elszámolni goodwill értékcsökkenést a negyedévben a romló gazdasági környezet és szigorúbb számviteli szabályok miatt, továbbá 706 millió eurós veszteséget szenvedtek el a görög Emporiki bank eladásán.

A francia pénzintézet még 2006-ban fordított 2,2 milliárd eurót a görög pénzintézetre, amikor erőteljes déli terjeszkedést tűztek ki célul. Ennek keretében 20,2 százalékos részesedést szereztek még a portugál Espirito Santo bankban, és 2003-ban megvásárolták a Credit Lyonnais-t is. Az Espiritón az év utolsó három hónapjában 267 millió eurós leírást hajtott végre a pénzintézet.

Mi a Goodwill?

Jó hírnév, amely a számviteli törvény értelmében számszerűsíthető fogalom. A vállalat eszközeinek nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége, főként vállalati felvásárlásoknál, fúzióknál fontos mérőszám.


A pocsék eredmények után a társaság közölte, hogy a tavalyi évre nem fizetnek osztalékot. Ezen túl elbocsátásokat terveznek az olasz kereskedelmi banki egységeiknél, és további költségcsökkentéseket a befektetési banki üzletágnál. A vállalat 9,3 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik a Bázel III előírásoknak megfelelően, és ezt az értéket 10 százalék fölé kívánják tornászni 2013 végéig.

A rossz hírek mégsem tántorították el a befektetőket, mivel a Crédit Agricole részvényei 5 százalékot drágultak Párizsban a nap első felében.

Crédit Agricole árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]