Az EU bíróságán kötött ki Orbán pálinkája

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróságra került az adómentes házi pálinkafőzés ügye, az Európai Bizottság perelte be Magyarországot az Orbán-kormány egyik első, szimbolikus intézkedése miatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot az adómentes pálinkafőzés miatt - jelentette be a bizottság.

Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010 nyarán, hogy évi 50 literig adómentessé tették a házilag főzött pálinkát. (Annyi a megkötés, hogy nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, vagyis például árusítani. Ezt egyre gyakrabban megszegik a pálinkafőzők, az adóhatóság pedig büntet is rendesen.) Brüsszel már akkor jelezte, nem fér össze az uniós szabályokkal a magyar törvény, de Orbán fittyet hányt a kifogásra.

Az ügy tavaly nyáron lépett a második szakaszába, amikor a bizottság közölte, mivel Magyarország nem változtatta meg a hazai rendelkezéseket, ezért kötelezettségszegési eljárást indít. Az után két hónapja lett volna a kormánynak, hogy korrigáljon, ezt nem tette meg, ezért döntött úgy ma a bizottság, hogy az EU bírósága elé citálja az országot.

Magyarország még az uniós csatlakozáskor azt tudta kiharcolni, hogy 2015-ig a normál adónak a felét számítsák fel a házi fogyasztásra szánt pálinkánál 50 literig. Magyarország nem az adó felét, hanem a teljeset engedi el 50 literig a ma is élő törvény alapján.

Az Európai Bíróság az esetek nagy részében osztja az Európai Bizottság álláspontját, így most is az a valószínű, hogy 1-2 éven belül kötelezik Magyarországot az adómentes pálinkafőzés megszüntetésére.

A Nemzetgazdasági Miniszter tavaly, a kötelezettségszegési eljárás elindításakor közölte, kitartanak, a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Mint írták, Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.