Milyen botrány? - Mindenkit lepipált a Wal-Mart

Vágólapra másolva!
Közel 3 százalékos pluszban is járt a Wal-Mart, miután a cég tegnap közzétette negyedéves gyorsjelentését. Az adatok több pozitívummal is szolgáltak az elemzők és befektetők számára, és valószínűleg a hét eleji botrány miatt is eltúlzott volt az aggodalom. Miközben az S&P 500 negatívan teljesített tegnap, addig az e-mailes botrányban érintett Wal-Mart gyorsjelentése jó fogadtatásra talált.
Vágólapra másolva!

A várakozásnál jobb negyedéves adatokat tett ma közzé az amerikai kiskereskedelmi óriás Wal-Mart. A társaság 5,6 milliárd dolláros profitot tudott felmutatni a januárban végződő negyedévben, ami jócskán meghaladja az egy évvel korábbi 5,19 milliárd dolláros utolsó negyedéves profitot, miközben a társaság az elemzők által elvárt 1,57 dolláros egy részvényre jutó nyereség helyett 1,67dollárt produkált a negyedévben.

A cég árbevétele nagyjából megegyezett az elemzők által várttal. Az árbevétel a karácsonyi időszakot is magába foglaló utolsó negyedévben közel 130 milliárd dolláros volt, ami történelmi csúcsnak számít a cég történetében.

A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma ráadásul közel két év után először tudott növekedni, az elemzői várakozások szerint az előttünk álló negyedévekben is meg tud maradni a bővülésnél a kereskedőóriás.

A menedzsment elképzelése szerint a 2013-as év első negyedévében 1,15 dollár körüli EPS, míg a teljes évre vonatkozóan 5,2-5,4 dollár EPS várható. A részvényenkénti nyereség összege körül-belül megegyezik az elemzők által elvárt 5,38 dollárral, kivéve az első negyedévet, ahol némileg elmarad az elemzői konszenzusként szereplő 1,19 dollártól. Pozitív hír viszont, hogy a vállalat közel 18 százalékkal kívánja megemelni az éves osztalékot.

Ezzel azonban a felhők még nem oszlottak el a minap e-mailes botrányba keveredett Wal-Mart feje felől. Jerry Murray, a cég alelnöke szerint soha nem látott pocsék értékesítési adatokat produkált a cég februárban, aminek hallatán az árfolyam is megbilent. Az amerikai gazdaság lassú kilábalása szintén nem a társaság malmára hajtja a vizet, valamint a személyi jövedelemadó emelések is a forgalom növekedése ellen ható tényezők.

A kedvező adatok hatására a cég papírjai közel 2,5 százalékos pluszban zártak. Óriási pozitívumként értékelhető, hogy míg a kiskereskedelmi szektor index 0,5 százalékot esett, addig a Wal-Mart ilyen mértékű árfolyam emelkedésre képes, fittyet hányva a napokban felerősödő korrekciós félelmeknek.

Wa-Mart (NYSE)