Rontott Nagy-Britannia besorolásán a Moody's

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását. A hitelminősítő a brit gazdaság továbbra is gyenge növekedési kilátásaira hivatkozott. A brit leminősítéssel az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság veszítette el lehetséges legjobb államadós-besorolását.
Vágólapra másolva!

Megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, "Aaa" államadós-besorolást a Moody's, a brit gazdaság továbbra is gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítője pénteken éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aaa"-ról egy fokozattal "Aa1"-re rontotta Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettséginek osztályzatát.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot. A Moody's a pénteken megadott új, egy fokozattal alacsonyabb osztályzat kilátását az eddigi negatívról stabilra javította, vagyis a következő 12-18 hónapra levette a napirendről a brit államadós-osztályzat további leminősítését.

A brit adósbesorolásra azonban a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings továbbra is negatív kilátást tart érvényben, vagyis e cégek esetében változatlanul valós kockázat Nagy-Britannia leminősítése.

A Moody's a pénteken éjjel közölte: várakozása szerint a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ez kihívásokat támaszt a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció államháztartási konszolidációs programjának végrehajtása elé.

A hitelminősítő véleménye szerint ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

A brit leminősítéssel az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság veszítette el lehetséges legjobb államadós-besorolását, és a nagy EU-tagállamok közül már csak Németországnak van mindhárom hitelminősítőnél "Aaa/AAA" szuverén osztályzata. Franciaországtól a Moody's és a Standard & Poor's tavaly megvonta ezt az elit besorolást. Az S&P ráadásul 2011-ben a világ legnagyobb gazdaságától, az Egyesült Államoktól is megvonta az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta.