Vágólapra másolva!
A BUX-ot a Richter erősödése segíti, jelenleg 0,4 százalék körüli emelkedésnél jár a hazai index. A gyógyszercég bejelentését, miszerint vegyesvállalatot alapít Kínában egyik partnerével, meglehetősen jól fogadták a befektetők. A forint valamelyest vissza tudott erősödni az euróval szembeni 294-es szintről, amiben valószínűleg a kedvező piaci hangulat játszhat szerepet, jelenleg 293,8-nál jár az árfolyam.Úgy tűnik Európában sem akarnak lemaradni a mai ázsiai jó teljesítménytől, hiszen a főbb európai indexek bőven egy százalékos pluszban tartózkodnak az olasz választási eredmények előtt. A DAX vezeti a sort és immár 2 százalék feletti hegymenetben van.A határidős indexek alapján Amerika is a pozitív tartományban nyithat. Több fontos makroadat is napvilágot lát a héten a tengerentúlról, ami közül kiemelkedik a pénteki automatikus kiadáscsökkentési program életbelépése.
Vágólapra másolva!

A Richter segíti a BUX teljesítményét

Továbbra is a Richter halad az élen a magyar blue-chipek közül közel 2 százalékos emelkedéssel, amit a reggeli bejelentés táplál miszerint megerősíti kínai jelenlétét a társaság egy helyi vegyesvállalat alapításával. Az új cég a Richter számára közvetlen jelenlétet biztosít Kínában 7 regionális irodájával és több mint 200 fős értékesítési hálózatával. A tranzakció révén a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán erősíti pozícióit a Richter.

A Richter árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A nagyobbik hazai gyógyszercég tartja az erőt a BUX-ban, habár igen alacsony a forgalom a budapesti parketten. Jelenleg hátul helyezkedik el a régiós tőzsdék között a lengyel parkettel együtt, míg a cseh és az osztrák index egy százalék feletti pluszban áll.

Forrás: [origo]

Kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB, és vélhetően újra kamatcsökkentés jöhet, immár hetedik egymást követő alkalommal. A piaci mozgások szempontjából azonban még fontosabb lesz a pénteki nap, hiszen ekkor jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök jelöltjét a Nemzeti Bank elnöki posztjára. A Morgan Stanley befektetési bank legfrissebb elemzésében aggodalmát fejezte ki a jegybank függetlenségével kapcsolatban, bár Pasquale Diana a cég közgazdásza szerint nem valószínű, hogy 4 százalék alá csökkenne az alapkamat.

Az OTP-ből úgy tűnik elfogyott a kezdeti lendület, az egy százalék feletti nap eleji erősödéséből már jókora részt leadott a bankpapír. A Raiffeisen bank vezérigazgatója egy tegnapi interjúban elmondta, hogy a korábbinál nagyobb veszteségeket várnak az első félévben, emellett megemlítette, hogy Magyarország esetében már jobban aggódnak, mint Ukrajnával kapcsolatban. Az osztrák bank a magasabb megtérüléssel kecsegtető piacokra fog fókuszálni a jövőben, amilyen például Oroszország, Lengyelország vagy Szlovákia. A MOL továbbra is fél százalék közeli csökkenésben tartózkodik. A hazai olajcég holnap teszi közzé negyedik negyedévre vonatkozó számait. Az elemzői prognózisok szerint javuló eredményről számolhat be a vállalat.

A Magyar Telekom részvénye 0,26 százalékkal került feljebb. Reggel érkezett a hír, hogy a Vodafone megvásárlását fontolgatja az állam, ez azt mutatja, hogy a magyar állam továbbra is törekszik a mobilpiacon való megjelenésre. Egy állami szereplő esetleges indulása hosszabb távon potenciális kockázatot jelent, és ez helyezhet nyomást a Magyar Telekom árfolyamára. Az Egis majdnem 1 százalékkal gyengül, és már 19000 forint alatt tartózkodik az árfolyam.

Forrás: [origo]

A kispapírokban komolyabb mozgás nem mutatkozik, és a forgalom is kisebb mint az átlagos.

A forint kissé vissza tudott erősödni az euróval szemben a 294-es szintről amiben vélhetően a jó nemzetközi hangulatnak van szerepe. A dollár/forint árfolyam 221,1-nél, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 239 körül ingadozik.

Az EURHUF árfolyam

Forrás: [origo]

Hegymenetben a DAX

Tartja jó formáját Európa, a reggeli nyitásban mutatott emelkedésre még rá is erősítettek a vezető indexek. A DAX továbbra is felülteljesítő, már 2 százalék feletti ugrásban van, és Milánóban sem aggódnak egyelőre a befektetők a választási kimenetel miatt. De a többi nyugat-európai börze is szépen emelkedik.

Forrás: [origo]

A piaci hangulatot befolyásolhatja a ma délután záródó olaszországi szavazás végeredménye. Az olasz parlamenti választásokon túlmenően, több fontos makroadat is napvilágot lát a héten, például német és eurózóna fogyasztói bizalmi index, eurózóna munkanélküliségi ráta és német kiskereskedelmi forgalom.

Március 1-jén lép életbe az USA-ban az automatikus kiadáscsökkentési program. A pénzügyi szakadék elkerülésére eredetileg január 2-án kellett volna megszavazni a körülbelül 600 milliárd dolláros egyenlegjavító intézkedéseket, de ezt a határidőt kitolták március 1-ig. Az ezzel kapcsolatos hírek komoly piaci mozgásokat válthatnak ki, ha mégsem a várakozásoknak megfelelő eredmény születik.

Leminősítette az Egyesült Királyság adósságának besorolását a Moody's péntek este, így az ország elveszítette az "Aaa" minősítést, helyette "Aa1" lett az új besorolás. A Moody's szerint gyenge a közép- és a hosszú távú növekedési kilátás, sőt az évtized második felében sem számítanak komolyabb fellendülésre a szigetország esetében. A rossz gazdasági teljesítmény miatt pedig a költségvetéssel is gondok lehetnek, nehéz lesz a deficitet csökkenteni. Az új besorolás mellé stabil kilátásokat rendelt a Moody's.

Nagyon túlértékeltnek és erősnek tartják az eurót az európai vállalatok, ami miatt szerintük súlyos versenyhátrányba kerülnek a világpiacon. A közös fizetőeszköz nem sokkal mozog 14 hónapos csúcsa alatt a dollárral szemben, ami negatív hatással van a cégek eredményére is. Az erősödő euró miatt leginkább a franciák emelték fel a szavukat, akik a közös fizetőeszköz egy bizonyos sávhoz rögzítését szeretnék elérni.

14 százalékkal növelte 265 európai Stoxx Europe 600 vállalat (bankokat és biztosítókat nem számítva) a készpénzállományát 2012-ben 2011-hez képest - számolt be a Bloomberg. Egy évtizeddel korábban még csak 136 milliárd eurónyi készpénzzel rendelkeztek a cégek, ez viszont több mint háromszorosára, 475 milliárd euróra hízott. A társaságok a válság miatt átalakítják a tőkeszerkezetüket és sokkal konzervatívabban kezelik, mint tették korábban