Bevásárláson az Egis - Mi sülhet ki belőle?

e
Vágólapra másolva!
Kedvező esetben akár a 20 000 forint feletti magasságokba is segíthetné az Egis árfolyamát egy gyógyszerpiaci akvizíció megvalósítása, melyre már a közeljövőben is reális esélyt lát a vállalat vezetése. Amennyiben jó áron vásárol jó minőségű eszközt a vállalat, úgy a tranzakciónak köszönhetően az Egis egy részvényre jutó eredménye öt százalékkal is emelkedhetne, de a készpénz munkába állításának egyéb jótékony hatásai is lehetnek. Amennyiben ugyanis annak hatására megindulna a papírok rég várt átárazódása, az az árfolyamot akár további magasságokba is segíthetné. Egy felvásárlás persze mindig hordoz kockázatokat (például az akvizíció túlfizetésével lehetőségén, vagy az ahhoz kapcsolódó többletköltségek felmerülésén keresztül), amik mellett jelenleg sem szhabad elmenni.
Vágólapra másolva!

Jön az akvizíció az Egisnél?

Akár már a közeljövőben is végrehajthatja az Egis a vállalat által jó ideje tervezett akvizíciót, legalábbis a gyógyszercég gazdasági igazgatójának eddigi szavai erre engednek következtetni. Akár százmillió eurót is elköltene a vállalat olyan önálló termékre vagy technológiára, ami illeszkedik az Egis már meglévő portfóliójához.

Közép-kelet-európai célpontok (de például Törökország is) jöhetnek szóba, melyek közül Oroszországban akár gyártókapacitással és termékkel együttesen rendelkező vállalat is fókuszba kerülhet. A gyártókapacitás bővítése azonban nem elsődleges cél, ahogy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet sem szeretne vásárolni az Egis.

Nem jelentene gondot a cég számára, ha az akvizíciót - a jelzéseknek megfelelően - teljes egészében a rendelkezésre álló készpénzből finanszírozná. Bár a vállalat jelenlegi, egy részvényre vetített 5400 forintos készpénzállománya 2000 forint alá csökkenne, a stabil pénzügyi hátteret biztosító nettó készpénz pozíciót még így is megtarthatná.

Az orosz terjeszkedés lenne a nyerő?

Egy orosz piaci terjeszkedést vélhetően jól fogadnának a befektetők, hiszen a vállalat már helyismerettel bír, miközben az orosz gyógyszerpiac a következő években is kimagasló növekedést produkálhat a jövedelmi szintek emelkedésének köszönhetően.

A gazdasági vezető által szintén említett török piac növekedési kilátásait illetően viszont már nagyobb kérdőjelek mutatkoznak, bár a kormány által tervezett lépések az egy főre eső egészségügyi kiadások emelkedésén keresztül pozitív hatásokkal járhatnak az elkövetkező években. Törökországban viszont nincs akkora helyismerete az Egisnek (mint mondjuk a fő piacainak számító Kelet-Európában, illetve FÁK országokban), amit ellensúlyozhat az a tény, hogy a török vezetés kimondottan törekszik a külföldi gyógyszeripari befektetők országba való csábítására.

Mit vehet meg az Egis?

Akár tőzsdei gyógyszercégek közül is válogathat az Egis, melyek között találhatunk olyat, mely több, a felvásárlás során fontos kritériumnak is megfelelhet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár az alábbi táblázatban vizsgált vállalatok és az Egis termékszerkezete között vannak azonos pontok, a termékportfóliók nincsenek teljes átfedésben.

A lett Olainfarm és Grindeks, illetve a macedón Alkaloid Skopje többnyire megfelel az ismert kritériumoknak, míg a többiek vagy "drágák" vagy kevesebb szinergiával kecsegtetnek. A szóba jöhető célpontok rendkívül széles köre miatt ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az alábbi társaságok közül akad horogra valamelyik, de így legalább láthatjuk a régiós gyógyszerszektorban uralkodó viszonyokat.

Ráadásul az is előfordulhat, hogy az Egis nem tőzsdén kereskedett vállalatot szemel ki magának, vagy hogy az Egis nem egy céget, hanem csupán egy termékportfóliót vásárol (ahogy azt 2009-ben a Richter is tette a Grünenthal nőgyógyászati portfóliójának megvételekor).



Milyen árat fizethet az Egis?

Az utóbbi években Európában jellemzően a megtermelt éves bevétel háromszorosára rúgó érték mellett került sor gyógyszerpiaci tranzakciókra, a 3-as árfolyam/bevétel mutató egy Egis általi akvizíció során is iránymutatásként szolgálhat. Ennél lényegesen magasabb mutató mellett valószínűleg drágának tűnhet a célpont, bár a megítélést a tranzakció paraméterei még alakíthatják.

Százmillió eurós tranzakciót, 3-as bevételarányos szorzót, és az elemzői konszenzus szerinti jövő éves 22 százalékos EBITDA-hányadot feltételezve 7,5-8 százalékkal emelhetné a tranzakció az Egis EBITDA-ját . Egy termékportfólió megvásárlása ennél akár kedvezőbb profitabilitással is kecsegtethet, azonban a vásárláshoz kötődhetnek olyan - jelenleg nem becsülhető - költségtételek is, amik miatt az Egisnél prognosztizált EBITDA-hányad feltételezése szükségszerűen konzervatív választásnak tűnik.

Mennyit hozhat a konyhára egy akvizíció?

Akár több mint száz forinttal is megemelheti az Egis éves EPS-ét egy felvásárlás, élve az EBITDA becslés során alkalmazott feltételezésekkel, és azzal, hogy az akvizíció hatására a vállalatnak csökkennek a kamatbevételei a készpénzállomány apadása miatt . Az EPS szintjén 132 forintos emelkedés nagyságrendileg 5 százalékos elmozdulásnak felelne meg az idei elemzői várakozásokhoz képest.



A vállalat munkába állítja a készpénzt, az ebből származó többlet eredmény pedig a jelenlegi (7,6-os) P/E ráta állandóságát feltételezve akár ezer forinttal is emelheti a papírok árfolyamát. Annak a lehetőségét sem lehet kizárni, hogy az akvizíció hatására megindul az Egis rég várt átárazódása, melynek hatására valamivel magasabb értékeltségi szint mellett is hajlandóak lesznek megvásárolni a gyógyszercég papírjait a befektetők (melyek a szélesebb értelemben vett szektortársakhoz képest jelenleg vaskos, 20 százalékos árazási diszkonton forognak). Ilyen esetben bőven 20 000 forint feletti magasságok is elérhetők lehetnek a részvény számára.


Vannak persze kockázatok is

Az Egis utóbbi időszaki emelkedése során a befektetők már részben akár egy esetleges akvizíció pozitív hatásait is elkezdhették beárazni, vagyis a bejelentés ehhez képest már nem feltétlenül fog az újdonság erejével hatni. Jó ideje lóg már a levegőben az akvizíció lehetősége, ami jelentheti azt, hogy a vállalat jól megfontolja a vásárlást és nem lép elhamarkodottan, de a lépés hordozhat magában kockázatokat is. Egy régóta húzódó és a piac által kikövetelt akvizíció ugyanis okozhat negatív meglepetéseket.

Kockázatokat hordoz egy akvizíció esetleges túlfizetése, és arra sincs semmi garancia, hogy egy felvásárlást követően nem romlik majd a gyógyszercég profitabilitása. Egy akvizícióval ráadásul számos, előre nem kalkulálható költségelem is felmerülhet.

Bár már határozottabban kommunikálja a felvásárlás lehetőségét a vállalat, arra sincs garancia, hogy valóban sor is kerül majd rá a közeljövőben. Nem szabad elfeledni, hogy a vállalat a fokozatosan halmozódó készpénzállomány ellenére is igen konzervatív módon közelített az utóbbi években a felvásárlásokhoz.

Az Egis árfolyama (Ft)