Vágólapra másolva!
Észak-amerikai egységének részleges értékesítésén gondolkodik a Royal Bank of Scotland. A 82 százalékban a brit adófizetők által tulajdonolt bank esetében a működés megerősítése most az elsődleges cél, hogy kedvezőbb körülmények között lehessen privatizálni az állami részesedést. 
Vágólapra másolva!

A Royal Bank of Scotland értékesítené az észak-amerikai egységének, a Citizens Banknak egy részét annak érdekében, hogy megerősítse tőkehelyzetét. A lépés kapcsolatban lehet David Cameron, brit miniszterelnök múlt heti kijelentésével, mely szerint a banknak "rendbe kell tennie" működését.

Cameron szerint a bank mérlegének megerősítése és az üzleti teljesítményének javítása az elsődleges cél, mivel hamarosan privatizálnák a bankot azután, hogy a pénzügyi válság kirobbanását követően 45 milliárd font adófizetői pénzből mentették meg a társaságot. Jelenleg 82 százalékos részesedéssel a brit adófizetők a bank legnagyobb tulajdonosai.

A tervek szerint a Citizens Banknak 15-25 százalékos részesedését értékesítené az RBS, melyből hozzávetőlegesen 1,5-2 milliárd fontos bevételt várnak figyelembe véve, hogy jelenleg 8 milliárd font az egység könyv szerinti értéke.

Nem csak Cameron nyilatkozatával lehet kapcsolatban a lépés, hanem a Bank of England novemberi kijelentésével is. A központi bank akkor úgy találta, hogy a brit bankoknak nagyjából 20-50 milliárd fonttal kell javítaniuk tőkehelyzetüket, vagy pedig jelentősen át kell strukturálniuk a működésüket.

Az Royal Bank of Scotland esetében a kérdés azért is nehézkes, mert egy esetleges tőkeemelés az állami befolyás miatt politikailag érzékeny kérdés és nem igazán megvalósítható.

Royal Bank of Scotland

Forrás: [origo]