Orbán titkolja a saját kalkulációját

Vágólapra másolva!
A miniszterelnöknek van saját kalkulációja arról, hogy az első félév gazdasági adatai mennyivel lesznek jobbak a költségvetésben jelzettnél, de a számot nem árulja el. Azt is mondta, hogy pénteken hallgatják meg a jegybankelnökjelöltet.
Vágólapra másolva!

Péntek délután hallgatja meg a jegybankelnökjelöltet az Országgyűlés költségvetési és gazdasági kérdésekkel foglalkozó bizottsága - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a HírTV Rájátszás című műsorában, amelyben beszélt arról is, a vártnál kedvezőbb gazdasági adatokra számít az első félév végén.

"Nem először jelölök elnököt a jegybank élére. (...) Ismerem, hogy megy ez a váltás. Ismerem, milyenek a pénzpiac reakciói, tudom, hogy milyen a magyar gazdaság reakciója. Van a fejemben egy elképzelés arról, milyen egy jó jegybankelnök. Van egy elgondolás arról, hogyan tudna jobban teljesíteni a jegybank és a magyar gazdaság megfelelő személyi döntések esetében" - mondta az MNB jövő hétfőn hivatalba lépő új elnökéről.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban 3 százalék feletti GDP-arányos államháztartási hiány várható Magyarországon, Orbán Viktor azt mondta, ez semmilyen feladatot nem ró a kormányra, mert az országnak van egy elfogadott költségvetése, azt fogják végrehajtani, ráadásul az ilyen típusú viták Brüsszel és Magyarország között eddig mindig a magyar fél sikerével zárultak. A büdzsé áll a lábán, a kabinetnek nincs oka változtatásra - jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy az e-útdíj bevezetését és a pénztárgépek adóhivatallal való összekapcsolását a kormány végre fogja hajtani, és szerinte jó esély van a pedagóguséletpálya-modell eredetileg idénre ígért bevezetésére is.

A gazdasági visszaesést mutató 2012-es GDP-adatot Orbán Viktor úgy értékelte, hogy beütött az eurózóna második válsága, így Magyarország nem tudja eladni az EU-ban az itt megtermelt árukat olyan mennyiségben és olyan áron, mint korábban. Szerinte azonban az ország ma már más elvek alapján működik, mint korábban, ami jó alapot ad ahhoz, hogy az idén érzékelhetően növekedjen a gazdaság.

A gazdaság állapotával kapcsolatos álláspontját azzal összegezte, van egy saját kalkulációja arról, hogy az első félév gazdasági adatai mennyivel lesznek jobbak a költségvetésben jelzettnél, ezt azonban nem árulta el, de azt mondta, jó esély lesz arra, hogy egy gazdasági szempontból sikeres hat hónap zárásaképpen újabb olyan programokat indítsanak, amelyek munkához segítik a bérből és fizetésből élőket, és emelik a jövedelmüket.