Az MFB is dollárkötvényt akar eladni

Vágólapra másolva!
Az állam februári sikeres dollárkötvény-kibocsátását másolná le a Magyar Fejlesztési Bank, mely 400-500 millió dollár értékben kíván forrást bevonni kötvények értékesítése révén idén - mondta Baranyay László elnök vezérigazgató a Wall Street Journalnak adott nyilatkozatában. A bank így kívánna hozzájárulni a gazdaság felpörgetéséhez hitelezési és beruházási aktivitásának növelése révén.
Vágólapra másolva!

Az állam tulajdonában álló Magyar Fejlesztési Bank 400-500 millió dollár értékű kötvénykibocsátást tervez ebben az évben, hogy a forrásbevonás révén növelni tudja hitelezési tevékenységét és beruházási aktivitását, ami segítheti a gazdasági növekedést.

Baranyay László elnök-vezérigazgató a Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta, a bank kis, közepes és nagy vállalatok finanszírozását egyaránt növelni szeretné, és állami projektekhez is nagyobb mértékben szeretnének hozzájárulni. A kibocsátás pontos időpontját még nem jelölték meg, Baranyay szerint az többek között a piaci hangulattól, és a bank aktuális forrásigényeinek változásaitól is függ.

Az MFB-nél remélik, hogy az állam nagy sikert aratott februári dollárkötvény-aukciójának eredményét le tudják másolni, melynek során az ÁKK 3,25 milliárd dollár értékben adott el 5 és 10 éves állampapírokat. A vállalatnál bíznak benne, hogy az utóbbi hónapokban a befektetőknél megfigyelhető hozamvadászat miatt nem lesz probléma a forrásbevonással. A bank legutóbb 2011-ben lépett ki a globális kötvénypiacra, akkor 660 millió dollárnyi kötvényt sikerült értékesíteniük. Még decemberben szintén az állami kötődésű Eximbank bocsátott ki 500 millió dollár értékben 5 éves lejáratú papírokat, amit akkor az állam dollárkötvény-kibocsátásának egyik próbájának tekintettek.

Az MFB idén 448,5 milliárd dollárnyi hitelt szeretne kihelyezni, ami 10 százalékkal magasabb a tavalyi összegnél. Baranyay szerint megpróbálják kiegyensúlyozni a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának visszaesését. A bankok ugyanis az utóbbi 1-2 évben erőteljesen csökkentik kitettségeiket Magyarországon. Mint ismeretes, a magyar gazdaság a negyedik negyedévben 2,7 százalékot zsugorodott.

Az MFB jelenleg számos projektben vesz részt, többek között Magyarország és Szlovákia közötti gázvezetékek lefektetésében. Valamint, ha a kormány el szeretné indítani a negyedik mobilszolgáltatót, ahhoz a bank jelentős összegekkel fog hozzájárulni.