Döntött a Kúria: elvesztik a mobilcégek a frekvenciákat

Vágólapra másolva!
Érvénytelennek minősítette a Kúria a tavaly ősszel kiírt frekvenciaárverést, vagyis a negyedik mobilszolgáltatóval egyetemben az összes többi nyertes mobilcég is elvesztette a megvásárolt 900 MHz-es frekvenciát. A Fővárosi Törvényszék szeptemberi döntésével már hatályon kívülre helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntését, így a Kúria ezt helyben haygó döntése már nem okoz nagy meglepetést a piaci szereplők számára.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Törvényszék szeptemberi döntését az NMHH frekvencia tenderének hatályon kívül helyezéséről - írja a Népszabadság online. A frekvenciaárverést szabálytalanul bonyolították le (állami szereplő például az akkor érvényes szabályok szerint nem indulhatott volna a tenderen), így az azon nyertes mobilcégek elveszítik a megvásárolt 900 MHz-es frekvenciákat.

Mivel a Vodafone már az országos lefedettség bővítése érdekében használatba is vette az újonnan megvásárolt frekvenciát, számára lehet legkedvezőtlenebb hatású a döntés, de a lap szerint a Magyar Telekomot is érzékenyen érinti, míg a Telenor számára marginális hatásai lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi döntése miatt a Kúria által hozott ítélet már talán nem okoz nagy meglepetést a piaci szereplők számára. A nagy kérdés ezt követően az lesz, hogy a tendert újonnan is kiírják-e, és ha igen, azon ismét megjelenik-e egy negyedik (esetlegesen állami) szereplő.