Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz és a tavalyi év azonos időszakához képest is lényegesen gyengébb negyedévet zárt a MOL. Az egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény (az egyik legfontosabb az olajvállalatok esetében) 58,4 milliárd forintra zsugorodott, ami 20 százalékkal lett alacsonyabb a szakértői becsléseknél. Az olajtársaság tisztított nettó profitja csupán 11,2 milliárd forint lett, mely több mint 75 százalékkal múlja alul az elemzői várakozásokat. A csalódást keltő negyedik negyedéves eredményszámok és az igen kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezet miatt jelentősebb negatív reakcióra számítunk a MOL piacán. A részvény 2,6 százalékos mínuszban mozog a nyitás utáni percekben.
Vágólapra másolva!

Frissítés - 9:22

Nagyon gyengén kezdte az egyébként is negatív hangulatban induló a napot a MOL, a részvény kéthavi mélypontja körül mozog, több mint 2 százalékos csökkenést felmutatva.

MOL napi grafikon

Forrás: [origo]

Szinte az összes soron csalódást keltett a MOL

Még a legpesszimistább elemzői becslést is alul múlta a MOL a ma hajnalban megjelent gyorsjelentésével a főbb eredménysorokon. Az vállalat EBITDA-ja ugyan csak minimálisan zsugorodott éves szinten, de a várakozásokat mintegy 8,5 százalékkal tévesztette el. Az olajcégek esetében leginkább figyelt egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény 58,4 milliárd forintot tett ki, mely éves alapon 11, negyedéves szinten pedig 29 százalékos visszaesést jelent. Ezen a szinten sem sikerült elérni még a legborúlátóbb várakozásokat sem.

A társaság tisztított nettó eredménye 11,2 milliárd forintra csökkent az előző negyedévi 67,5 milliárd forint után, de a tavalyi évben elért 31 milliárd forintos veszteséget bőven sikerült túlszárnyalni. Az elemzői konszenzusban szereplő 44,4 milliárd forint ugyanakkor messze nem tudott teljesülni.

A MOL vezérigazgatója 2013-ban is a 2012-eshez hasonló, kihívásokkal teli évre számít, leginkább a lassú európai növekedés és több országban a szabályozói környezet szigorodása miatt.

Forrás: [origo]

Növekvő kitermelés

Üzemi szinten komoly visszaesést ért el a MOL kutatás és kitermelés (upstream) divíziója a negyedik negyedév során. Éves alapon 35,5, negyedéves szinten pedig 21 százalékos a csökkenés mértéke, a konszenzushoz képest pedig több mint 20 százalékkal lett kisebb az EBIT.

Pozitív hatással volt a negyedév során a szegmens teljesítményére a napi 114,2 ezer hordó kőolajegyenértékesre hízó kitermelés. A horvát tengeri nyersanyag felszínre hozása 13 százalékot zsugorodott negyedéves szinten a magas vízbeáramlás és a mező természetes csökkenése miatt. Továbbá növelte az eredményt a magasabb horvátországi nyersolaj értékesítés a sisaki finomító felé.

Nem számolva a szíriai kitermeléssel, a MOL napi szénhidrogén kihozatala 115 ezer hordó volt 2012-ben, mely éves alapon 9 százalékos zsugorodást jelent. Ezen adat mögött a magyar és a horvát tengeri mezőkön tapasztalt természetes kitermelés visszaesés áll, továbbá az orosz ZMB területen a beruházások csúszása, valamint Horvátországban a kondenzátum termelés csökkenése.

A társaság az év utolsó három hónapjában szezonálisan magasabb költségekkel kellett, hogy szembesüljön, valamint a devizamozgások is kedvezőtlenek voltak. Ezeken túl 25 milliárd forinttal emelkedett az értékcsökkenés mértéke, főként az év végi készletbecslések, a sikertelen Irak kurdisztáni Bijell-3 kút leírásának és néhány horvát mező értékvesztése miatt. Ezek a tételek nagy szerepet játszhattak abban, hogy az upstream divízió teljesítménye ilyen gyenge képet fest.

2011 októbere óta nem volt bevétele a MOL-nak Szíriából. A polgárháborús környezet miatt pont egy évvel ezelőtt, 2012. február 26-án jelentett be a MOL "force major"-t. A társaság továbbra sem költ a helyzet rendeződéséig a szíriai projektre, de a gazdasági érdekeltséget fenn akarják tartani.

Forrás: [origo]

Egyedül a finomítás és kiskereskedelem okozott pozitív meglepetést

Az újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény (CCS EBIT) 14,1 milliárd forintra emelkedett a tavalyi évben elért 29 milliárd forintos veszteség után a finomítás és kiskereskedelem (downstream) szegmensben. Egyedül ezen a soron tudta túlszárnyalni a MOL a konszenzust (várt: 7 milliárd forint), de az előző negyedévhez képest kisebb lett a teljesítmény.

Az előző negyedévhez viszonyított 50 százalékos CCS EBIT szintű visszaesés mögött a negyedéves alapon csökkenő finomítói árrések állnak, mely 15 milliárd forintos romlást okozott. Továbbá a szezonális hatás és a nyomott kereslet miatt csökkenő üzemanyag értékesítés is negatív tényező volt. A Brent-Ural olajárak közötti különbség a jó irányba mozdult el a negyedév során (vagyis tágult a különbözet mértéke), illetve a pozsonyi finomító is folytatta a normális üzletmenetét a harmadik negyedéves nem tervezett leállás után.

A MOL 1,9 dolláros hordónkénti effektív finomítói árrést realizált a negyedik negyedévben, mely lényegesen gyengébb, mint a korábbi években hasonló környezetben elért eredmény.

Az INA downstream üzletágának EBITDA-ja negatív volt a negyedév során, leginkább a gyenge kereslet és a halványabb finomítói árrések miatt. Utóbbit főként a tengeren értékesített benzin és fűtőolaj eladások húzták le, de a saját termelésű olajból előállított saját termelésű készletek újraértékelése is komoly veszteséget okozott.

A magas üzemanyagárak miatt tovább zuhant a teljes régiós fogyasztás, leginkább Magyarországon lehet látni a zsugorodást. A motorüzemanyagok iránti kereslet 8,7 százalékot esett vissza éves alapon a MOL esetében, míg a régiós országoknál csak 1,3 százalékos volt a csökkenés nagysága.

A petrolkémiai szegmens EBITDA-ja pozitív lett, de még üzemi szinten veszteséges a divízió. Az árrések javulása sokat segített a teljesítményen.

Forrás: [origo]

Hatalmas veszteség az INA gázkereskedőjénél

Gyengén teljesített a negyedév során a gáz midstream üzletág is, éves és negyedéves alapon is 77 százalékos zuhanás látható, mi több a 6,5 milliárd forintos üzemi eredményre vonatkozó konszenzust is több mint 50 százalékkal alulmúlta a MOL. A halvány teljesítmény mögött elsősorban az alacsonyabb szállított mennyiség miatti csökkenő forgalmi díjbevételek húzódnak.

Továbbra is masszív veszteséget okoz a MOL számára az INA gázkereskedő cége, mely 2012-ben 38,4 milliárd forintos veszteséget halmozott fel (a negyedik negyedévben 11 milliárd forintot). A vállalat szerint a növekvő import földgázár, az emelkedő import földgáz mennyisége és 2012 szeptember végéig a támogatott fogyasztói kör számára maximalizált gázár húzódik a gyatra teljesítmény mögött.

Hatalmas leírások 2012-ben

A MOL 2012-ben 32 milliárd forintnyi értékvesztést számolt el, melyből 6,6 milliárd forint tartozik a Bijell-3 kúthoz, 7 milliárd forint a sisaki és a rijekai finomítói eszközökhöz, 4,3 milliárd forint az INA Ferdidandovac mezőjéhez. Egyéb működési ráfordításként számolta el a MOL az angolai adóhatóság által kiszabott bírságot (és a hozzá tartozó céltartalékképzést, 10,1 milliárd forint), valamint az iráni Moghan-2 blokkhoz tartozó szerződés felbontásához kapcsolódó költségeket (7,7 milliárd forint).

A társaság számára egyéb bevételt jelentett a magyarországi mezők felhagyásához kapcsolódó visszaírás, mely 7,4 milliárd forint pluszt jelentett.

Csökken az eladósodottság

2012 év végére 24,8 százalékra csökkent az eladósodottsági mutató a MOL-nál a 2011 év végi 28 százalék után. Közel 300 milliárd forintra emelkedett 2012-ben befektetésekre és beruházásokra fordított összeg az egy évvel korábbi 198,7 milliárd forintról.

A negyedik negyedévben 18,8 milliárd forintos pénzügyi veszteséget ért el a MOL, ráadásul a társaság rengeteg adót is fizetett, melyre biztosan több elemző is rákérdez majd a gyorsjelentés utáni telefonkonferencián.

Éves alapon 10 százalékot, negyedéves szinten pedig 52 százalékot esett vissza a MOL üzemi készpénztermelő képessége, ami 98,1 milliárd forint lett.

Tavaly a MOL részvényenként 668 forintot fizetett ki osztalékként (a tisztított nettó eredmény 20 százalékát). A nominális osztalék fenntartása most a 32 százalékos kifizetési arányt jelentene. A KBC Securities intézményi elemzőjének véleménye szerint ez túlságosan ambíciózus lehet.

Pozitív hírek érkeztek a távoli területekről

Ma tette közzé az éves friss fúrási terveket, prognózisokat tartalmazó jelentését a MOL. Összességében enyhén pozitívan lehet értékelni, hogy a MOL Kazahsztánban és Ománban is jelentős mennyiségű potenciálisan kitermelhető olajjal rendelkezik. Kazahasztánban 120, míg Ománban 200 millió hordónyi szénhidrogén fekszik a felszín alatt. Bár a területekhez tartozó kockázatok is magasak.

MOL napi grafikon

Forrás: [origo]