Vágólapra másolva!
Egyik pártnak sem sikerült a kormányalakításhoz szükséges többséget megszereznie Olaszországban, emiatt valószínűleg új választásokat kell kiírni. Az olasz választásról érkező eredmények befolyásolták a hangulatot a tengerentúli piacokon is. Ahogyan folyamatosan érkeztek a hírek, hogy a balközép Demokrata Párt veszít az előnyéből a Berlusconi vezette Szabadság Népe párttal szemben, úgy romlott jelentősen a befektetői hangulat.Ennek hatására rég nem látott esést könyveltek el az amerikai indexek, másfél százalékos mínuszt összeszedve a hétfői kereskedésben. Az EUR/USD kurzus is 1,30-ig jött le az 1,32 feletti szintről. Ázsiában a bizonytalanság miatt szintén az eladók uralkodtak a parketteken. A japán index zakózott a legnagyobbat 2 százalék feletti mínusszal. A japán jen menedékdeviza jellege miatt brutális erősödésbe kezdett az olasz választásokról érkező adatokra, főleg az euróval szemben. 
Vágólapra másolva!

Óriásit zuhantak az amerikai indexek is

Az olasz választásról érkező eredmények befolyásolták a hangulatot az amerikai és ázsiai piacokon is. Ahogyan folyamatosan érkeztek a hírek, hogy a balközép Demokrata Párt veszít az előnyéből a Berlusconi vezette Szabadság Népe párttal szemben úgy romlott óriásit a befektetői hangulat.

A reggeli legfrissebb adatok szerint a baloldal csak minimálisan kapott több szavazatot, mint a Berlusconi vezette jobbközép csoportosulás, ezzel az alsóházban többséghez jutott, viszont a szenátusban Berlusconiék kapták a legtöbb mandátumot. Ezzel a szoros eredménnyel ellehetetlenülhet a kormányzás, mert egyik pártnak sincs jelentős többsége. Ez akár a megindult reformok megakadását is jelentheti.

Az amerikai indexek óriásit zuhantak a nap végére, az S&P 500 1,8 százalékot, a Dow Jones 1,6-ot, míg a Nasdaq 1,4 százalékot esett.

Az S&P 500 index alakulása

Az olasz választásokról szóló hírek mellett még az is rontott a hangulaton Amerikában, hogy a befektetők körében fokozódik az aggodalom a március 1-vel automatikusan életbe lépő költségvetési egyenlegjavító intézkedések miatt. A kormány tegnap jelentette be, hogy miként tervezik bevezetni a 85 milliárd dollár értékű megszorítási csomagot. Az intézkedések érinteni fogják az oktatás, az egészségügyet és a hadi kiadásokat is.

Forrás: [origo]

Amerikában az összes szektor nagyobb mínuszban zárt, az esést a pénzügyi és az energiaszektor vezette, de még a "legjobban teljesítő" távközlés szektor is 0,68 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Az EUR/USD kurzus 1,32-ről az 1,30-as szintig esett.

Az EUR/USD kurzusa

Forrás: [origo]

Ázsiát is az olaszok mozgatták

Hatalmas esést szenvedett el a japán Nikkei is -2,26 százalékkal, teljesen leadva az előző napi előnyét. A többi ázsiai piacon viszonylag visszafogottabb volt a csökkenés. A dél-koreai Kospi 0,47, a Hong Kong-i Hang Seng 0,81, míg a Shanghai Composite 1,09 százalékkal zuhant.

Forrás: [origo]

Hatalmasat erősödött a japán jen, a dollár és a svájci frank is az euróval szemben a kockázatkerülés újbóli megerősödése kapcsán. A jen a hétfői napon még gyengült az új jegybank elnök bejelentése miatt, azonban az olasz választási adatok után perceken belül óriásit ugrott az euróval szemben. A kurzus 125-ről 119 alá is esett, de a ma reggeli órákban is a 120-as szint alatt mozog. Az euró mellett a dollárral szemben is nagyot erősödött a japán deviza, a 93,50-es értékről egészen a 91,6-ig ugorva.

A EUR/JPN kurzusa

Forrás: [origo]

Az USD/JPN keresztárfolyama

Forrás: [origo]