Patthelyzet Olaszországban a választások után

Vágólapra másolva!
Tegnap befejeződtek az olasz választások, melyek rendkívül szoros eredménnyel értek véget. Sem Berlusconi Szabadság Népe pártjának, sem Bersani Demokrata pártjának nem sikerült a kormányalakításhoz szükséges többséget megszereznie, így valószínűleg új választásokra lesz szükség. Ez viszont igencsak nyugtalanítja Európát, mivel kérdéses, hogy folytatódni tudnak-e Olaszországban a megkezdett reformfolyamatok. Emiatt az euró nagyobb zuhanáson megy keresztül a dollárral szemben, az olasz 10 éves államkötvények hozama is emelkedik, és az olasz FTSE/MIB részvényindex 3,7 százalék körüli mínuszban nyithat.
Vágólapra másolva!

Tegnap véget értek az olasz választások, melyek rendkívül szoros eredményt hoztak. Délután a nem hivatalos exit poll eredmények alapján, az urnák lezárása után még úgy tűnt, hogy Bersani, a Demokrata Párt vezetője alakíthat kormányt, ás Silvio Berlusconi nem tud visszatérni a hatalomba. A szavazatok összesítése viszont rendkívüli izgalmakat tartogatott, mivel a hírek hol Bersani, hol Berlusconi előnyéről számoltak be.

Este 9 óra után megérkeztek a hivatalos eredmények, melyek rendkívül szoros állást mutattak. Ezek szerint Pier Luigi Bersani pártja minimális győzelmet aratott mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban. Az alsóházban Bersani által vezetett balközép tömörülés 340 mandátumot szerzett a lehetséges 630-ból, míg a jobbközép párt 124 helyet. A nagy különbség annak ellenére jött létre, hogy a DP a szavazatok 29,6 százalékot, a Szabadság népe pedig a 29,2 százalékát szerezte meg. Ennek az az oka, hogy a legtöbb szavazatot elnyert párt automatikusan 340 helyhez jut az alsóházban az olasz választási törvények szerint.

A harmadik helyen a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom végzett 25,5 százalékkal, míg a leköszönő Mario Monti csupán 10,6 százalékot szedett össze a Képviselőházban.

Berlusconiék nyerni tudtak az olyan fontosabb tartományokban, mint Lombardia és Szicília, így a Szenátusban a lehetséges 315-ből 118 helyet foglalhatnak el, szemben Bersaniék 120 helyével. Grilloék 54 helyet foglalhatnak el, míg a Monti vezette centralista koalíció csupán 21-et. Ezzel Berlusconiék kellő számú helyet nyertek ahhoz, hogy blokkolják a kormányalakítást.

Ugyanis az olasz választási törvények szerint mindkét házban nagy többséget kell szereznie egy tömörülésnek a győzelemhez. Ezzel viszont egyik pártnak sincs meg a kormányalakításhoz szükséges többsége, így valószínűleg új választásokat kell kiírni.

A következő napokban ez megtörténhet, addig viszont fokozódhat a nyugtalanság a piacokon. Az eredmények tekintetében az mondható, hogy Olaszország elutasította a Monti által megkezdett reformfolyamatokat, melynek folytatása különösen fontos lenne a gazdasági problémák által sújtott országnak. Berlusconi hatalomra kerülése pedig óriási hullámokat kelthetne Európában, melyek akár az eurózónát is elsöpörhetnék.

Az aggodalmak miatt az euró nagyobb zuhanáson megy keresztül a dollárral szemben, és a tegnapi 1,33 feletti szintekről egészen 1,3-ig esett vissza a kurzusa.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A bizonytalanságot jól jelzi, hogy az olasz 10 éves államkötvények hozama 8,7 százalékkal került feljebb, és a tegnapi 4,2 százalék körüli szintekről egészen 4,9 százalékig ugrott fel. A FTSE/MIB részvényindex pedig 15910 ponton nyithat a tegnapi 16352 pontos értékről, ami 3,7 százalék körüli mélyrepülésnek felel meg.

Olaszország ma 8,75 milliárd eurónyi hathónapos diszkontkincstárjegyet, holnap pedig 6,5 milliárd eurónyi öt- és tízéves állampapírt bocsát aukcióra, ami jó mércéje lehet a kialakult olasz helyzet piaci megítélésének.

FTSE/MIB alakulása (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]