Simor András szerint többségben vannak a pozitív dolgok az elmúlt hat évből. A leköszönő jegybankelnök a számos szakmai eredményen túl azt is sikernek értékelte, hogy az MNB megőrizte függetlenségét "mind tartalmilag, mind jogilag".

Simor András szerint az MNB-elnökként eltöltött 6 évből a pozitív emlékek nagyon nagy többségben vannak: óriási eredmény volt 2008-ban az árfolyamsáv eltörlése, a napon belüli átutalási rendszer bevezetése, és az, hogy a jegybanknak sikerült megőriznie függetlenségét.

Simor András a kamatdöntő ülést követő tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az árfolyamsáv eltörlése olyan mértékben erősítette a jegybank hiteleségét, hogy ugyanazt az inflációt alacsonyabb kamattal tudta elérni. Sikerként említette, hogy 2008-2009-ben sikerült stabilizálni Magyarország helyzetét, és egy "viharos periódus után az ország újra talpára tudott állni". A jegybank az IMF/EU-megállapodás előkészítésében és megkötésében oroszlánrészt vállalt, és erre "akkor is, most is büszke fogok maradni" - mondta Simor András.

Pozitívumként értékelte, hogy "az összes alantas támadás ellenében a jegybanknak sikerült megőriznie függetlenségét mind tartalmilag, mind jogilag". Akik a támadásokat elindították, öngólt rúgtak, mert a bank most erősebb helyzetben van, mint bármikor - mondta Simor András, aki reményét fejezte ki, hogy a jegybank szakmai stábja, amely "óriási értéke, gyémántja Magyarországnak", zömében együtt tud maradni az elnökváltás után.