Simor: Voltak hibás döntéseim

Vágólapra másolva!
Huszonötször kellett volna elmondani mindennap, hogy a devizahitelezés kockázatos. Ezt megtehette volna a jegybank, de nem tette, ez hiba volt - mondta Simor András leköszönő jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leköszönő elnöke szerint hivatali ideje alatt az MNB aktívabban is felléphetett volna a devizahitelezés terjedése ellen, bár más eszközük nem nagyon volt, mint a szavuk, ugyanis a jegybank semmilyen szabályozói eszközzel nem rendelkezett 2012. január elsejéig.

Simor András az M1 Az Este című műsorában azt mondta, "azt gondolom, voltak hibás döntéseim, mint ahogy másnak is vannak hibás döntései". A jegybankelnök abban érez felelősséget, hogy bár a devizahitelek felépülésének durván kétharmada, 70 százaléka az ő hivatali időszaka előtt történt, az MNB nem lépett fel elég aktívan a devizahitelezés további terjedése ellen.

"Amit tehettünk volna, az az, hogy minden héten interjút adunk, és huszonötször elmondjuk egy nap, hogy ez egy kockázatos dolog. Ezt tehettük volna, de nem tettük. Ez hiba volt" - fogalmazott.