Sok pénzt követel az E-Star a romániai önkormányzattól

Vágólapra másolva!
Egy gerinchálózat körüli hozavona tarkítja az E-Star mindennapjait Zilahon. Mikor a vállalat 2010-ben koncessziós szerződést kötött a helyi önkormányzattal, 1,7 millió román lej (+ Áfa) értékben kellett, hogy megvásárolja a helyi gerincvezetéket, és a fűtési szolgáltatás nyújtása érdekében ezt követően további 1,8 millió lej értékben végzett azon felújítást. Mivel a koncessziós szerződés megszűnt, az E-Star most visszaköveteli az összeget, amit az önkormányzat nem hajlandó kifizetni. A bíróság a hazai vállalat javára döntött az ügyben, ami miatt a vezetéket holnaptól lezárja a társaság. Nem kis összeg sorsa forog kockán, hiszen a csődvédelem alatt álló vállalat nagyságrendileg 235 millió forintot (+áfa) követel az önkormányzattól.
Vágólapra másolva!

Az E-Star ZA Distriterm SRL-nek (Distriterm) a 2010. októberében, a Distriterm kisebbségi tulajdonosával, Zilah Megyei Jogú Város Önkormányzatával (Önkormányzat) kötött koncessziós szerződés szerint kötelezettsége volt a szolgáltatás ellátásához szükséges elavult gerincvezeték megvásárlása a koncesszióba adó Önkormányzat által megszabott áron (1,7 millió RON + Áfa), amelyre ezt követően 1,8 millió RON értékben felújítást végzett el. A koncessziós szerződés szerint, a szerződés megszűnése esetén a gerincvezeték a ráfordítások megtérítését követően kerülhetnek vissza a koncesszióba adó tulajdonába. A Disrtiterm a többségi tulajdonosával, az E-Star Alternatív Nyrt-vel (EStar) szemben felhalmozott jelentős tartozása ellenében átruházta a gerincvezeték tulajdonjogát az E-Starra.

A koncessziós szerződés megszűnését követően az Önkormányzat - fizetési kötelezettségének megszegése mellett - sürgősségi peres eljárás keretén belül kérte a gerincvezeték átadását. A kérelmet a bíróság elutasította.

Ezt követően az Önkormányzat újabb pert indított a gerincvezeték használatának ideiglenes engedélyezése tárgyában mely keresetét az első fokú bíróság megalapozottnak találta. Az E-Star fellebbezéssel élt, melynek a másodfokú bíróság helyt adott, így az EStar mindkettő peres eljárást megnyerte, mindkettő ítélet jogerős. Az E-Star az ügyben birtokháborítás vádjával büntető feljelentést tett. Zilah Város Önkormányzatával folytatott tárgyalások továbbra sem vezettek eredményre, így a Társaság döntött a gerincvezeték 2013. 02. 27. napján történő lezárásáról. Az E-Star ZA Distriterm SRL. felszámolási eljárása továbbra is folyamatban van.