Vágólapra másolva!
Szoros eredménnyel értek véget az olasz választások, ahol egyik pártnak sem sikerült a kormányalakításhoz szükséges többséget szereznie. Az alsóházi többséget minimális előnnyel elhozta a Bersani vezette balközép, de a felsőházban Berlusconi pártja kellő számú helyet nyert ahhoz, hogy blokkolja a kormányalakítást. Így lehetséges, hogy új választásokra lesz szükség, ami a piacok számára tartósan negatív hatással járhat. Az európai vezető indexek hatalmas eséssel nyitottak, a milánói tőzsde már közel 5 százalékkal szánkózik lefelé, de Európa más börzéin sem jobb a helyzet.A BUX jobban tartja magát, teljesítményét az OTP és a MOL húzza le. Az olajcég közzétette negyedéves jelentését, amiben elkeserítő eredményről számolt be az elemzői konszenzushoz képest. Az olajtársaság tisztított nettó profitja csupán 11,2 milliárd forint lett, mely több mint 75 százalékkal múlja alul az elemzői várakozásokat.A forintnak is megártott az olasz választás, egészen 295-ig esett az euróval szemben, ahonnan kissé vissza tudott korrigálni 294,3 körülig.
Vágólapra másolva!

Gyászba borult Európa

Úgy tűnik, nem dőlt el a kormányalakítás kérdése egyértelműen a tegnapi olasz választáson. Az alsóházi többséget minimális előnnyel elhozta a Bersani vezette balközép, de a felsőházban Berlusconi pártja kellő számú helyet nyert ahhoz, hogy blokkolja a kormányalakítást. Az alsóházban Bersani által vezetett balközép tömörülés 340 mandátumot szerzett a lehetséges 630-ból, míg a jobbközép párt 124 helyet. Berlusconiék a Szenátusban a lehetséges 315-ből 118 helyet foglalhatnak el, szemben Bersaniék 120 helyével. Megkezdődik tehát a politikai birkózás, aminek akár átmeneti kormány és újabb választás is lehet a vége, elnyújtva a bizonytalanságot. Még akár új választásokra is szükség lehet.

Az FTSE/MIB index alakulása

Forrás: [origo]

Az európai vezető indexek hatalmas eséssel nyitottak, a milánói tőzsde már közel 5 százalékkal szánkózik lefelé, de Európa más börzéin sem sokkal jobb a helyzet.

Forrás: [origo]
Az olasz eredményekre óriásit gyengült az euró, a dollárral szembeni jegyzések a tegnap délutáni, 1,33 feletti csúcsokról 1,305-ig zuhantak Berlusconi előretörésének hírére. Ma reggel folytatódik a lejtmenet, már 1,303-nál is járt az árfolyam, azóta kissé visszább tudott kapaszkodni 1,308-ig. Még nagyobb volt a közös deviza lejtmenete a japán jennel szemben. Tegnap még a 125-ös szinten járt a kurzus, azonban az olasz választási eredményekre percek alatt 119-ig esett a jegyzés. A ma reggeli kereskedésben is a 120-as szint körül ugrál az EUR/JPN.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

Technikai alapon vizsgálva a grafikont, az utóbbi napokban megtört az euró hónapok óta tartó emelkedő trendje is.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

Ma 8,75 milliárd eurónyi hathónapos diszkontkincstárjegyet, holnap pedig 6,5 milliárd eurónyi öt- és tízéves állampapírt bocsát aukcióra Olaszország, ami jó mércéje lehet a kialakult olasz helyzet piaci megítélésének. Tegnap az olasz kötvényhozamok nagyot emelkedtek, például a tíz éves állampapírhozam 3 hónapos csúcsra ért. Az olasz kötvényfelár a némettel szemben 42 bázisponttal 335 bázispontra emelkedett, 2011 decembere óta a legmagasabb szintre.

Forrás: [origo]

Elkeserítő számok a MOL-tól

A régiós börzék is rosszul kezdték a napot, de a mínuszok nem annyira kemények, mint Nyugat-Európában.

Forrás: [origo]

Az elemzői várakozásokhoz és a bázishoz képest is gyengébben teljesített a MOL, az olajtársaság tisztított nettó profitja több mint 75 százalékkal maradt el a konszenzustól, míg az egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény (az egyik legfontosabb az olajvállalatok esetében) 58,4 milliárd forintra zsugorodott, ami 20 százalékkal lett alacsonyabb a szakértői becsléseknél. Ez még a legpesszimistább elemzői várakozásokat is alulmúlja. A csalódást keltő negyedik negyedéves eredményszámok és az igen kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezet miatt akár nagyobb zuhanás is lehet az olajpapírban, jelenleg 1,6 százalékos mínuszban jár, ami még nem túl nagy esés a rossz hírekhez képest.

Forrás: [origo]

A Richter bizonyult tegnap a nap nyertesének 1 százalék feletti pluszával, gyógyszerpapírunkat elsősorban a külföldi befektetők vételi kedve tornázta fel. Ma érdemben nem változott az árfolyama.

A Wood elemzői megemelték célárukat az OTP-re vonatkozóan 4098 forintról 4752 forintra, de ajánlásuk csak tartásra vonatkozik. Ellenben a Barclays elemzője továbbra is pesszimista és ügyfeleinek azt ajánlja, hogy súlyozzák alul az OTP papírjait. A hazai bankpapír a borús nemzetközi környezetben ma elég rosszul teljesít, jelenleg 2 százalék felett esik az árfolyam.

A Magyar Telekom és az Egis is enyhe csökkenéssel nyitott, előbbi 0,26, utóbbi 0,64 százalékkal estek.

3,9 milliárd forintos EBITDA-val zárt a negyedik negyedévben a TVK a továbbra is gyenge iparági környezetben. Egy évvel korábban még 3,2 milliárd forintos veszteséget termelt EBITDA-szinten a vegyipari cég. Az eredmény javulását támogatta a költségek csökkentése. A menedzsment várakozása szerint idén már javulhat a piaci környezet, ami magasabb üzemi eredménnyel járhat. A részvény jelenleg

A forintnak sem tett jót az olasz választási eredmény. A kockázatkerülés újbóli megerősödése már a 295-ös szintig is gyengült az euróval szemben, onnan valamennyire sikerült visszakorrigálnia és a 294,5-nél ingadozik jelenleg. A dollárral és a svájci frankkal szemben nagyobbat veszített értékéből a hazai deviza. A forint/dollár kurzus 225, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések a 241,7 körül ingadoznak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]