A pénznyomtatást védte a gazdaság karmestere a Szenátus előtt

Vágólapra másolva!
Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke a jelenleg futó eszközvásárlási programjainak előnye mellett érvelt tegnapi, a Szenátus Banki Bizottsága előtt tartott meghallgatásán. Szerinte a program kockázatait ellensúlyozni tudják annak előnyei. Az elnök viszont aggodalmát fejezte ki a megegyezés hiányában március elsején életbe lépő automatikus kiadáscsökkentő intézkedésekkel kapcsolatban, és közölte, hogy az komoly veszélyt jelent a gazdaság fellendülésére.
Vágólapra másolva!

A jelenleg futó eszközvásárlási programok hasznossága mellett érvelt Ben Bernanke, a Fed elnöke tegnap a Szenátus Banki Bizottsága előtt tartott beszédében. Bernanke szerint a program kockázatait ellensúlyozni tudják annak előnyei.

A Fed tavaly decemberben jelentette be, hogy havi 45 milliárd dollár értékben vásárol különböző lejáratú eszközöket laza monetáris politikájának keretében, hogy így segítse felpörgetni a gazdaságot. Ezzel a lépéssel a tavaly kifutó Operation Twist-et váltották ki, amivel összesen havi 85 milliárd dollárt költ jelzálog és államkötvény vásárlásokra a Fed. Az új program befejezését különböző makrogazdasági mutatók (infláció, munkanélküliségi ráta) megfelelő alakulásához kötötték. Azonban a Fed múlt heti jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozása során kiderült, hogy erős a megosztottság a jegybankárok között a monetáris stimulusok fenntartása terén. Az óriási likviditás megvonásának megpendítése pedig nagyobb esésekhez vezetett a részvénypiacokon.

Bernanke tegnapi beszédében a piacokat is próbálhatta nyugtatni, és közölte, hogy az eszközvásárlási programok rendkívül fontosak a gazdasági növekedés beindítása érdekében. A kritikusok által legtöbbször felemlegetett inflációs veszélyek kapcsán elmondta, hogy az árak emelkedése továbbra is a kitűzött 2 százalék alatt fog alakulni, ami az utóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb szintjének számít. Így az inflációs veszélyek alacsonyak ahhoz képest, hogy a gazdasági növekedést próbálják támogatni.

A Fed elnöke viszont aggodalmát fejezte ki a március 1-jével életbe lépő automatikus kiadáscsökkentő intézkedésekkel kapcsolatban, és mielőbbi megállapodást sürgetett a politikusok között. Szerinte a fiscal cliff legújabb köre komoly veszélyt jelent a gazdaságra, és jelentősen visszavetheti annak fellendülését. Ezen túl Bernanke úgy véli, a magas adósságállomány komoly problémát okozhat az USA-nak. Kiemelte, hogy a laza monetáris politika kedvező hatásai pedig nem tudják teljesen ellensúlyozni a fiskális politika ezen hibáit.

A befektetők úgy értékelték Bernanke szavait, hogy a Fed a közeljövőben nem fog változtatni az eszközvásárlási programon, ami továbbra is likviditással láthatja el a piacokat. Ennek következtében eltűnt az olasz választások okozta pánik, és tegnap már erősödni tudtak az amerikai részvényindexek.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]