Vágólapra másolva!
Jó hangulatban telt a délután a tőzsdéken a megjelenő kedvező makroadatok hatására. Az eurózónára vonatkozó gazdasági bizalmi index értéke jobb lett a vártnál, ami sokat segíthetett az indexeknek. Emellett az USA-ból is jó makroadat érkezett, a függőben lévő lakásértékesítések száma az előrejelzettnél jobban nőtt januárban, ami annak a jele lehet, hogy az ingatlanpiac tovább erősödhet ebben az évben. A nap végére komoly plusszokat szedtek össze a vezető nyugat európai indexek, és Amerikában is emelkednek a piacokA BUX 0,2 százalékos pluszban zárt, ezzel alulteljesítve a régiót és az európai indexek teljesítményét is. A hazai parkettet az OTP és a Magyar Telekom 1 százalék feletti emelkedése támogatta. A forint viszont továbbra is a 296-os szint környékén mozog az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Enyhe pluszban zárt a magyar tőzsde

A BUX a jó kezdés után visszább vett a lendületéből és 0,19 százalékos pluszban zárt, aminek hátterében elsősorban a MOL rossz teljesítménye állt, a hazai olajpapír árfolyama 0,93 százalékkal csökkent. A nap végére a magyar börze lett az alulteljesítő, míg Ausztriában megjött a vételi kedv a reggelhez képest.

Forrás: [origo]

A tegnap után feltámadó OTP tartotta ma végig a budapesti parkettet, végül a magyar bankpapír 1,42 százalékot emelkedett. Mellette a Magyar Telekom is szépen teljesített 1 százalék feletti plusszal. A cég számára fontos nap lesz a holnapi, mivel a negyedik negyedéves számok mellett az osztalékra is fény derülhet. Kedvezőtlen jelnek számít, hogy főbb régiós szektortársai közül a cseh Telefónica CR is csökkentette osztalékát, amit korábban már a lengyel TPSA és a Telekom Austria is megtett.
A Richter a nap végére 0,82 százalékos mínuszt szedett össze, és 34520 forinton zárt. Az Egis rendkívül alacsony forgalom mellett csaknem 1 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Folytatódott a PannErgy menetelése 15 százalékos ugrással, miután tegnap a Lazarus helyére az Albrecht Ottó által tulajdonolt ONP Holdings lépett a társaság részvényesei közé. A részvény ma közel 100 millió forintos forgalom mellett ismét elérte napi limitjét.

Az E-Star részvényei is 15 százalékkal ugrottak. Tegnap este érkezett a bejelentés, hogy az E-Star ESCO kb. 100 millió forint összeget megfizetett azon tartozásából, amelyet bankhitel formájában korábban a Raiffeisen Bank Zrt. követelt tőle. A fentiekre tekintettel a Táraság kezesség jogcímén fennálló kötelezettsége ugyanekkora összeggel csökkent.

Továbbra is a 296-os szint körül mozog a forint euróval szembeni jegyzése, amivel egyhavi mélypontját érte el a hazai deviza, habár 296,5-ről sikerült visszakapaszkodnia, a délután folyamán volt egy halvány erősödési kísérlet, ami azonban nem bizonyult tartósnak, jelenleg 295,7 körül ingadozik. A gyengülés hátterében talán a pénteki új jegybankelnök kinevezés miatti félelmek állhatnak. A forint/dollár keresztárfolyam 225,6-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242,5-nél jár.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nagyot javult a hangulat a napvégére Európában

Visszatértek reggeli jobb teljesítményükhöz a vezető európai indexek. Ebben szerepe lehetett, hogy az eurózónára vonatkozó gazdasági bizalmi index jobban nőtt az elemzői várakozásoknál. Az index értéke 91,1 pontra nőtt a várt 89,9-hez képest. Ez azt mutatja javult a helyzet Európában, de a gazdasági állapot továbbra is igen nehéz, nyilatkozta a Capital Economics elemzője.

A milánói tőzsde jól teljesít ma, az olasz kötvényaukción látott jelentős hozamemelkedés sem tudta elrontani a hangulatot. Olaszország ma 4 milliárd euró értékben adott el 10 éves papírokat, és 2,5 milliárd euró értékben 4 éveseket. Az átlaghozam a 10 éves kötvény esetében 4,83 százalékon, a 2017-ben lejáró esetében pedig 3,59 százalékon alakult. Az aukciós hozamok nagyot ugrottak, az előző januári aukción kialakuló hozamokhoz képest. Az olasz CDS felár 7 bázisponttal 299-re emelkedett, 2012 novembere óta látott legmagasabb szintre.

Forrás: [origo]

Az euró valamelyest erősödni tudott a dollárral szemben, az olasz választások után elért hét hónapos mélypontjáról, habár annak mértéke egyelőre nem túl jelentős, jelenleg 1,3103-nál jár a kurzus.

Közel 7 százalékkal ugrott az Airbust is gyártó francia EADS társaság papírja a kedvező jelentés hatására. A társaság üzemi eredménye a 2011-es 1,8 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelkedett 2012-ben, ami bőven meghaladja a 2,57 milliárd eurós elemzői konszenzust. Az árbevétel alakulása is rendkívül pozitív lett, 15 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest.

Többségében pozitív meglepetést tartogatott a világ legnagyobb sörgyártójának, az Anheuser-Busch InBevnek a negyedik negyedéves jelentése. A vállalat a két meghatározó piacán, az USA-ban és Brazíliában egyaránt jól teljesített, az értékesített sör mennyisége előbbi esetében 0,9, míg utóbbi esetében 2,9 százalékkal nőtt az október-decemberi időszak során, éves alapon. A jelenleg is folyó negyedévvel kapcsolatban azonban már nem túlzottan optimista a menedzsment, ugyanis jelentős nyomás alá kerülhet a kereslet az USA-ban, míg Brazíliában 5 százalék körüli bővülést várnak éves szinten. A cég részvényárfolyama 1,26 százalékkal nőtt.

Emelkedik Amerika a jó adatokra

A vártnál nagyobb visszaesést mutatott a januári tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban, mely 5,2 százalékkal csökkent a decemberi értékhez képest, míg az elemzők 4,8 százalékos zsugorodást vártak. A gyenge adat elsősorban a kereskedelmi célú és hadiipari repülőgépek megrendelésének visszaesésével magyarázható, hiszen a különböző tételektől tisztított indexek bontás szerint bővülésről árulkodnak.

A jó hangulatot Ben Bernanke tegnapi szavai is segítik, a Fed elnöke a jelenleg futó eszközvásárlási programok hasznossága mellett érvelt, aki szerint a program kockázatait ellensúlyozni tudják annak előnyei. A jegybankelnök azonban aggodalmát fejezte ki a március 1-jével életbe lépő automatikus kiadáscsökkentő intézkedésekkel kapcsolatban, és mielőbbi megállapodást sürgetett a politikusok között. Szerinte a fiscal cliff legújabb köre komoly veszélyt jelent a gazdaságra, és jelentősen visszavetheti annak fellendülését.

Az amerikai indexek fél százalék körüli plusszokban állnak. Az S&P 500 0,80, a Dow Jones 0,68, míg a Nasdaq 0,95 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Még egy makroadat napvilágot látott ma a tengerntúlról, méghozzá a függőben lévő lakásértékesítések száma, ami az előrejelzettnél jobban nőtt januárban, méghozzá 2010 áprilisa óta nem látott értékre. Ez annak a jele lehet, hogy az ingatlanpiac tovább erősödhet ebben az évebn. Jelenleg az S&P mind a 10 szekotra emelkedik.

Forrás: [origo]

Magyar idő szerint 6-kor tartja éves közgyűlését az Apple. Ma kiderülhet, sikerült-e David Einhornnak elég részvényest maga mellé állítania ahhoz, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a menedzsmentre a régóta vitatott hatalmas készpénzállomány hasznosításáért. Tegnap felröppentek olyan pletykák is, hogy a menedzsment a részvény feldarabolása mellett dönthet, ami a részvényt napon belül közel 1 százalékos esésből gyorsan 1,4 százalékos emelkedésbe lendítette kedden. Ma eddig 0,49 százalékos mínuszban tartózkodik az árfolyam.

Az elemzői várakozásokkal egybevágó jelentést tett közzé a Target kiskereskedelmi lánc. A társaság mind az EPS-ben, mind pedig a bevétel területén jelentős javulást tudott elérni 2011-hez képest. A cég várakozásai meghaladják az elemzői konszenzust a 2013-ra vonatkozó EPS tekintetében is. A jelentés hatására az árfolyam azonban kissé megzuhant, 1,5-2 százalék körüli mínuszban áll.

Bevásárolta magát Carl Icahn befektetési guru cégébe, a Ferrous Resource-ba a világ legnagyobb nyersanyagpiaci kereskedője, a Glencore International. A Bloomberg információi szerint a svájci Glencore ezen túl további részvények megszerzésére tehet ajánlatot. A svájci vállalat papírjai a hírre kisebb eséssel reagáltak.