Pörög a pletykamalom: mi lesz az Apple-lel?

Vágólapra másolva!
Elérkezett az Apple közgyűlésének napja, a hamarosan kezdődő eseményen kiderülhet, hogy sikerült-e felforgatnia a részvényesek lelkét az elmúlt heteket aktív kampányolással töltő David Einhornnak, és tényleg lesz-e előrelépés a hatalmas készpénzállomány kiosztása terén. Az előzetes jelek alapján ugyanakkor kár lenne nagy fordulatra számítanunk, egyelőre úgy tűnik, nem tudott valódi katalizátorként szolgálni ez a sztori a részvény számára. A pletykamalom teljes gőzzel pörög, de sajnos úgy tűnik, nem a jó irányba, a figyelem nem a hosszú távú értékteremtés körül összpontosul.
Vágólapra másolva!

Ma pont kerülhet az Apple körül egészen átláthatatlanná sűrűsödött pletykaáradat végére, legalábbis átmenetileg. A társaság magyar idő szerint 6-kor kezdődő közgyűlésen kiderülhet, sikerült-e David Einhornnak elég részvényest felpiszkálni ahhoz, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a menedzsmentre a régóta vitatott hatalmas készpénzállomány hasznosításáért.

Tegnap egy újabb motívum is megjelent a mesében, egyes, kevéssé megalapozott pletykák szerint ugyanis a menedzsment a részvény feldarabolása mellett dönthet, ami a részvényt nagyjából 1 százalékos esésből gyorsan 1,4 százalékos emelkedésbe lendítette napon belül. Az összkép ezzel együtt meglehetősen vegyes, meglátásunk szerint túlzás lenne nagy áttörést várni a mai eseményektől, de természetesen kizárni sem lehet, hogy valami váratlan pozitív fordulat történjen.

Az Apple árfolyama az elmúlt három napban (Nasdaq)

Einhorn egy csatát megnyert

A legendás szimatú profi befektető, David Einhorn egy kisebb csatát megnyert már az Apple menedzsmenttel szemben, a bíróság határozata alapján az Apple nem tűzheti a mai közgyűlés napirendjére azt a pontot, ami lényegében ellehetetlenítette volna Einhorn javaslatát a készpénzben rejlő érték felszabadítására.

A bírósági határozat ugyanakkor semmilyen módon nem kötelezi az Apple-t, hogy lépéseket tegyen akár Einhorn ötletének megvalósítására, akár egyéb készpénz-visszajuttatási lehetőségek felé, és egyelőre nem is kaptunk semmilyen lényeges indikációt néhány általános "vizsgáljuk a lehetőségeket" tartalmú közleményen túl. Az Apple vezetősége a legutóbbi negyedéves gyorsjelentésekor megerősítette eddigi visszafogott, 2,65 dolláros negyedéves osztalékjavaslatát.

Einhorn kampánya

Ahogy az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk már róla, Einhorn hangos kampányt indított, hogy rávegye az Apple menedzsmentjét, valahogy aktivizálja az elképesztő méretű készpénzállományban rejlő részvényesi értéket. A javaslata szerint állandó osztalékot biztosító osztalékelsőbbségi részvényeket kellene az Apple-nek kibocsátania a meglévő részvények mellé, így lényegében külön értékpapírba csomagolná a készpénzállományban rejlő értéket, és az Apple meglévő üzleteiben rejlő jelenlegi és potenciális jövőbeli értéket.


Beindult a pletykamalom

Jól jelzi a felfokozott várakozásokat ugyanakkor, hogy egy kósza pletyka arról, hogy az Apple a kisbefektetőknek kedvezve feldarabolná részvényeit, mekkora lendületet tudott adni az egyébként lecsorgó részvénynek. A híresztelés a Twitteren terjedt, és látszólag Douglas Kass, ismert és a médiában is sokat szereplő alapkezelőtől származott, aki természetesen "ismeretlen forrásokra" hivatkozva vetetette fel a részvényfelosztás ötletét.

A részvények feldarabolása elméletben nem változtatja meg a vállalat teljes értékét, hiszen mindegy, hogy egy tortát tíz vagy húsz szeletre vágunk fel, ugyanannyi ember tud vele ugyanúgy jóllakni. A gyakorlatban viszont egyes vélemények szerint lehetnek hátrányai, ha a részvény árfolyama a kisbefektetőknek kényelmetlenül magas tartományban mozog, míg kisebb részekre darabolva rugalmasabban beilleszthető egyéni befektetők portfóliójába is a papír.

Joggal merül fel viszont a kérdés, hogy ha 700 dollárnál nem zavarta a menedzsmentet a részvény ára, akkor miért 450 dollárnál jutna eszébe feldarabolni a részvényeket? Mivel ez a darabolósdi egyébként is inkább az értékteremtés nélküli bűvészkedés kategóriájába esik, ráadásul a pletyka forrásán kívül semmilyen megerősítést nem nyert a dolog, valószínűleg csak jól időzített kommunikációs trükkről lehet szó (különösen mivel Kass elismerte, igen nagy kitettsége van a részvényben). Ez pedig általában nem a nagy rali elejét szokta jelölni.

Ez még nem "Az"

A történtek arra utalhatnak, hogy az Einhorn keltette felhajtás halványul, a piac keresett egy újabb gumicsontot, amire rávetheti magát. Ez alapján úgy sejtjük, nem a közgyűlés lesz a katalizátor, ami látványos fordulatot hoz az Apple piacán, több okból is:

  • Nem valószínű, hogy az agresszív kommunikációs stratégiával és jogi támadással David Einhorn célba ér, kicsi az esélye, hogy el tudja érni a menedzsmentnél az osztalékelsőbbségi részvények kibocsátását.
  • Mivel ráadásul az egész problémakör teljesen nyilvános, a piac valószínűleg már beárazta a legvalószínűbb kimenetet, ami alapján az Apple a felhajtás ellenére mintha nem szándékozna rövid távon változtatni a készpénzkezelési politikáján. A részvényt nagyjából az amerikai részvénypiacon jellemző osztalékhozamhoz árazza a piac.
  • A fundamentális értékeltség rendkívül alacsony, de ebben egyfelől a rugalmatlan készpénz-politika játszik szerepet, másfelől pedig nem lehetetlen olyan pályát rajzolni a társaság elé az előttünk álló évekre, amelyben eltűnik a növekedés. Ezek alapján már nem is olyan alulértékelt a részvény.
  • Mintaszerű csökkenő trendben mozog az árfolyam, amelyben a felpattanások épp csak a trendvonal megerősítésére, illetve a letört támasz visszatesztelésére voltak elegendők. A 440 dolláros szinte ezzel együtt egyre inkább támaszként funkcionálhat, ami ad némi reményt, de fordulatról még korai lenne beszélni.

Izgalmas lesz figyelni

A mai közgyűlésről szivárgó információk ezzel együtt okozhatnak némi extra hullámzást az Apple árfolyamában, érdekes lesz figyelni a birkózás nyilvánosságra kerülő részleteit. A negatív technikai kép és a sajtóban és pletykák terén megjelenő vaskos várakozások alapján ugyanakkor inkább negatív katalizátor lehet a mai esemény (ha egyáltalán kelt valamilyen hatást a piacon).

Nem győzzük ugyanakkor hangsúlyozni, hogy nehéz a "nagyok játékába" pontosan belelátni, így a közgyűlés, illetve a színfalak mögött zajló kemény birkózás bármikor hozhat olyan meglepetést, amit most nem tudunk számításba venni.

Pár lehetséges katalizátorra érdemes lesz azért odafigyelni az Apple-lel kapcsolatban:

Osztalékemelés, részvényvisszavásárlások: Konkrét terveket kellene hallani a menedzsmenttől, a mostani, 2,65 dolláros negyedéves osztaléknál számottevően magasabb osztalékkal, pontos időzítéssel, vagy a jelenleg érvényben lévő 10 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási program drasztikus megemelését (szintén konkrét időzítéssel).

Új termékekkel kapcsolatos spekulációk: Egyre közeledik a tavaszra várt újabb termékek bejelentésének ideje, ami akár egészen új termékszegmens megnyitását is hozhatja. Az utóbbi hónapokban a tévékészülékkel kapcsolatos híresztelések elhaltak, a piac leginkább az iWatch-ként emlegetett "okoskarórára" figyel. A termékek terén a legkisebb az esélye az igazán nagy pozitív meglepetésnek.

Kínai terjeszkedés: Egy kifejezetten a kínai piac igényeire hangolt okostelefon, de leginkább a 700 millió felhasználót kiszolgáló China Mobile-lal történő megállapodás katalizátor lehet a nagy növekedést, de egyúttal komoly kihívást is jelentő kínai piacon.

Technikai kitörés: A részvény körüli hangulat pozitív fordulatát a rövid távú trend megtörése jelezhetné, ami a 490-500 dolláros ellenállászóna átlépésével lehet egyenlő. Ezzel az 50 napos mozgóátlagot is legyőzné a részvény. Amíg ez nem történik meg, addig az emelkedéseket csak átmeneti felpattanásoknak kell tekintenünk.

Apple (Nasdaq)