Szárnyalnak az Airbusok

Vágólapra másolva!
Négy százalékos emelkedéssel indultak neki a napnak az Airbust is gyártó francia EADS társaság papírjai a kedvező jelentés hatására. A cég az eredménykimutatás főbb soraiban meghaladta a 2011-es évet és az elemzői várakozásokat, egyedül az osztalék tekintetében mutatkozott némi elmaradás a konszenzustól.
Vágólapra másolva!

Szenzációs éven van túl a francia EADS repülőgép-gyártó cég. A társaság üzemi eredménye a 2011-es 1,8 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelkedett 2012-ben, ami bőven meghaladja a 2,57 milliárd eurós elemzői konszenzust. Az árbevétel alakulása is rendkívül pozitív lett, 15 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest és az elemzői várakozásokat is felülmúlja.

Forrás: [origo]

A társaság nettó eredménye 1,23 milliárd euró lett, a kedvező eredmény elsősorban az árbevétel dinamikus ütemben történő bővülésének köszönhető, aminek közel két harmadát az Airbus üzletág adja. A cég 2012-ben 588 gépet szállított le, idén pedig legalább 600-ra szeretné ezt a számot emelni.

Forrás: [origo]

A vállalat az osztalékot is emelni kívánja, 45-ről 60 centre, ami némileg elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusban szereplő 63 centtől. Ezzel együtt március 27-én rendkívüli közgyűlést tartanak a részvényesek, ahol 15 százalékos részvény visszavásárlási programról dönthetnek.

A jövőbeli tervek között szerepel az üzemi eredmény 3,5 milliárd dollárra való növelése 2013-ban. Ehhez kitűnő alapot szolgáltat, hogy az arab Emirates légitársaság nem régiben jelentős megrendelést továbbított a francia cég felé. Úgy tűnik az EADS komolyan gondolja a Boeing-el szembeni piaci csatát, melyben 100 milliárd dollár értékű piacért folyik a harc.

A kedvező jelentés eredményeképpen a cég papírjai 4 százalékkal magasabban nyitottak szerdán. Fontos hangsúlyozni, hogy november óta szenzációsan teljesítenek a papírok, 25 euróhoz képest már közel 50 százalékot ment 3 hónap alatt.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]