Amerikai terjeszkedésben bízik a Deutsche Telekom

Vágólapra másolva!
Az amerikai és európai piacok visszaesése miatt a vártnál alacsonyabb lett a Deutsche Telekom negyedik negyedéves üzemi eredménye a reggel közzétett gyorsjelentése szerint. A cég idén már javuló eredményekre számít, melyben az amerikai MetroPCS régóta húzódó felvásárlásának lezárása lehet majd nagy segítségére.
Vágólapra másolva!

A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt (EBITDA) 13 százalékkal, 4,03 milliárd euróra esett vissza a negyedik negyedévben éves alapon. Eközben a Bloomberg konszenus 4,16 milliárd eurót vetített előre. A visszaesésben leginkább az európai és amerikai piac zsugorodása játszott szerepet. Az egyik legnagyobb német mobilszolgáltatónak számító Deutsche Telekom ugyanakkor megerősítette ide évre vonatkozó előrejelzéseit, EBITDA terén 18,4 milliárd eurós eredményt várnak.

Ebben nagy segítségükre lehet a MetroPCS régóta húzódó felvásárlása, melyet minél előbb meg szeretnének valósítani az amerikai terjeszkedés céljából. Az ügyletet viszont a MetroPCS több tulajdonosa is ellenzi, köztük John Paulson hedge fund guru, akik március 28-án szavaznak a kérdésben. A felvásárlás kudarca esetén a Deutsche Telekom EBITDA-ja 17,4 milliárd euró lehet a Reuters szerint.

Az akvizíció azért is lenne rendkívül fontos, mert a Deutsche Telekom enélkül nehezebben tudná felvenni a versenyt az USA-ban piacvezető AT&T-vel és Verizon Wireless-szel. A német vállalat amerikai divíziója, a T-Mobile USA 515 ezer ügyfelet vesztett 2012 utolsó három hónapjában, ami kellemetlen meglepetés, mivel a szakértők 370 ezer fős csökkenésre számítottak.

Forrás: [origo]

A cég árbevétele viszont kissé felülmúlta a várakozásokat 14,65 milliárd eurós értékével, mivel előzetesen 14,57 milliárd euróra számítottak. Ez hajszálnyival alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában kimutatott 14,67 milliárd eurónál.

A Deutsche Telekom az európai és amerikai piacon tapasztalható visszaesés megfordítására különböző beruházásokat tervez végrehajtani. Emiatt decemberben közölték, hogy 0,7 euróról 0,5 euróra vágják vissza 2012-es részvényenkénti osztalékfizetésüket, sőt, a France Telecommal közös brit leányt, az EE-t a tőzsdére is bevezetnék.

A Deutsche Telekom árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]