Feszülten várja a forint az MNB-elnök első szavait

Vágólapra másolva!
A forint négyhetes mélypontja közelében áll az euróval szemben annak ellenére, hogy a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen javult. A piaci szereplők feszült figyelemmel követik a hazai eseményeket.
Vágólapra másolva!

Az eurót 295,5 forint közelében jegyezték csütörtökön reggel, vagyis a forint nem tudott eltávolodni négyhetes mélypontjától. A közös európai deviza árfolyama szerdán rövid ideig 296,5 forint körül is megfordult, ám innen erősödni tudott az árfolyam. Az olaszországi választásokkal kapcsolatos bizonytalanság kikerült a befektetők fókuszából, és inkább Ben Bernanke Fed-elnök beszédére figyeltek. A jegybank vezetője a kongresszusi meghallgatásának második napján kiállt a laza monetáris politika mellett, és nem utalt arra, hogy eltörölnék a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot.

Soós Róbert, az XTB Magyarország piaci elemzője szerint Bernanke szavai alapján a laza monetáris politika továbbra is fennmaradhat, és a Fed mérlegfőösszegre tovább emelkedhet. Szerinte az euró/dollár árfolyamnak komoly támaszt jelentenek az 1,306 körüli technikai szintek, ugyanis itt húzódik meg a 200 napos mozgóátlag is. Az euró 1,314-ig erősödött a dollárral szemben a szerda reggeli 1,305-ös szintről.

A Dow Jones ipari index hajszálnyira van történelmi csúcsától, és a világ vezető tőzsdéi is felfelé vették az irányt. Csütörtökön a forintot is támogathatja a kedvező nemzetközi környezet, ugyanakkor a belföldi kockázatok továbbra is aggasztják a befektetőket. A bizonytalanság pedig mindaddig fennállhat, amíg Orbán Viktor miniszterelnök pénteken meg nem nevezi az új jegybankelnököt.

A forint akár nagyobb árfolyammozgással is reagálhat a jelöltre, aki pénteken meg is szólal. A befektetők feszült figyelemmel követhetik az eseményeket, és egyetlen olyan utalásra, amelyből unortodox jegybanki eszközök bevetése feltételezhető, azonnali forinteladással reagálhatnak. Éppen ezért Orbán Viktor és jelöltje vélhetően fokozott óvatossággal fogalmaz majd.

Az Egyesült Államokból fontos adat érkezik csütörtökön délután, ami befolyásolhatja a kockázatvállalási hajlandóságot. Elemzők szerint a felülvizsgált GDP-adat jobb lehet, mint az előzetesen 0,1 százalékos visszaesésről szóló közlés.