Bedörrent a Telekom-rakéta - Mire elég?

e
Vágólapra másolva!
Ötven forintos részvényenkénti osztalékot javasol a Magyar Telekom menedzsmentje a tavalyi év után. Bár az elemzői konszenzus hasonló szintet vetített előre, piaci körökben az osztalék tarthatóságával kapcsolatban mégis nagy kérdőjelek mutatkoztak. Jól tükrözi ezt, hogy a telekompapír árfolyama a bejelentésre hirtelen 5 százalékos emelkedéssel reagált. Az állampapír piaci hozamhoz képest vaskos, 6 százalékos hozamprémium, akár az ilyenkor szokásos osztalékralihoz is katalizátorként szolgálhat. Mivel azonban az 50 forintos kifizetés nem tartható a következő években a mai nagy áremelkedést követően fokozott óvatosság ajánlott.A Magyar Telekom negyedik negyedéves eredményeiről az alábbi cikkünkben olvashat: Akár fizethetne is ötven forintot a Magyar Telekom
Vágólapra másolva!

Az előző évek után idén ismét 50 forintnyi osztalékot fizethet ki részvényenként a Magyar Telekom a menedzsment ajánlása szerint. A kifizetés kezdőnapja május 16, így legkésőbb május 6-án lehet az osztalék fejében megvásárolni az értékpapírt, igaz, erre előbb még a közgyűlésnek is rá kell bólintania.

Az osztalék mértéke igen nagy kérdés volt még elemzői berkekben is, annak ellenére, hogy a konszenzus 50 forint körüli kifizetést valószínűsített. Ezt jól példázza az árfolyam mintegy 5 százalékos ugrása a hírre.

Az összeg ellen szólt, hogy a jövőben jelentős kiadásokkal kell szembenéznie a vállalatnak a közelgő frekvenciatenderek miatt. Eközben az fenntartását támogatta a részvényenkénti 59 forintos szabad készpénztermelés, illetve hogy az eladósodottsági ráta is 34,2 százalékra csökkent, amivel ismét a menedzsment által meghatározott 30-40 százalékos sáv aljához került közelebb.

A döntés mindenképp pozitívum a befektetők számára, hiszen a telekommunikációs cégek Európaszerte kényszerültek az osztalékaik visszavágására. A fő szektortársak egytől-egyig csökkentették kifizetéseiket, a Telekom Austria 93, a TPSA 66, míg a Telefónica CR 25 százalékos.

Forrás: [origo]

Az 50 forintos kifizetéssel számolt 12 százalék körüli osztalékhozam továbbra is kirívónak számít, nemcsak régiós, hanem európai szinten is. A kockázatmenetes, 10 éves magyar állampapír hozamához képest mintegy 6 százalékos prémiummal forog a Magyar Telekom részvénye, amivel a régióból egyedül a cseh Telefónica tud versenyezni 7,5 százalék körüli prémiumával.

Nem tartható az 50 forintos osztalék

Bár most még kifizeti az 50 forintot a Magyar Telekom, a következő évekre vonatkozóan egyre pesszimistább várakozásokat fogalmaznak meg az elemzők. Jelenleg 2013-ra 48,3 forint, míg 2014-re 47,8 forint az egy részvényre jutó konszenzus a Bloomberg adatai szerint.

Forrás: [origo]

A KBC Securities elemzője még a piaci konszenzusnál is pesszimistább várakozásokat fogalmaz meg. Előrejelzése szerint a 2013-as és a 2014-es üzleti évek után egyaránt 45 forintos osztalék várható, míg az ezt követő években tovább eshet a kifizetés összege 35 forintra. Ennek hátterében elsősorban a magas profittartalommal bíró tevékenységek bevételeinek visszaesése, illetve a jelentős költségigényű spektrumakvizíciók állnak.

Forrás: [origo]

Az osztalék kifizetését illetően az okozhatna meglepetést a jövőben, ha a távközlési különadó ügyében indult két kötelezettségi eljárással kapcsolatban pozitív európai bírósági döntés születne. Ezzel mintegy 75 milliárd forint járna vissza a Magyar Telekomnak, ami egy részvényre vetítve 75 forintnak felel meg. Ezen kívül a tavaly júliusban bevezetett telefonadóval kapcsolatban is megindult a kötelezettségszegési eljárás, igaz, ez még csak az első fázisban tart.

Bár az 50 forintos osztalékkal a részvény által kínált hozam vonzónak mondható, az előttünk álló években várható osztalék csökkenés azonban árnyalja ezt a képet. 45 forintos kifizetéssel számolva a Magyar Telekom prémiuma a 10 éves magyar állampapír hozama mellett már az 5 százalékot sem éri el, sőt, ha 35 forintos osztalékkal számolunk, akkor a prémium mértéke alig haladja meg a 2 százalékot.

Mi lesz az árfolyammal?

A pozitív osztalék meglepetés akár az ilyenkor szokásos osztalékralit is katalizálhatja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az osztalékralik nagyjából 100 forintnyi emelkedést eredményeztek a Magyar Telekom árfolyamában a december vége és a március vége közötti periódusban. Eddig mintegy 50 forintnyi teljesült ebből a mai jelentős megugrást is beleszámítva, így a múltbeli mozgásokból kiindulva még akár a hegymenet fele is hátra lehet.

E tekintetben azonban az idei év a szokásostól eltérő kimenetelt hozhat, hiszen a piaci szereplők egyre inkább elkezdhetnek fókuszálni az osztalék szintjének várható csökkenésére.

Mit mond a technika?

Ma éppen a 200 napos mozgóátlagig pattant fel a Magyar Telekom árfolyama, ami igen masszív akadálynak ígérkezik, melyet egy itt húzódó ellenállás is erőst. Legutóbb a tavalyi osztalékszelvény vágást megelőzően tartózkodott a fontos szint felett a kurzus, ebből azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel az osztalék eltűnése mindig jelentős nyomot hagy az árfolyamgrafikonon, ami megnehezíti a technikai elemzést.

Ha mégis sikerülne legyűrni a lényeges ellenállásokat, akkor akár a 460 forintos szintet is megcélozhatja a kurzus, ami éppen azt az 50 forintos növekedést jelentené, melyet az elmúlt évek osztalék ralija során produkált az árfolyam.

A Magyar Telekom árfolyama

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.