Orbán hű követőjét várják az MNB-be

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank élén várható változással foglalkozott az osztrák Wirtschaftsblatt és a svájci Neue Zürcher Zeitung, a Die Zeit című német liberális hetilap pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel, a Haza és Haladás Egyesület elnökével közölt interjút csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Személyzeti változások és a monetáris politika további lazítása várható a magyar jegybanknál - írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Ismert, hogy a távozó jegybankelnök, Simor András nem feltétlenül áll szoros barátságban Orbán Viktorral, Orbán búcsúzóul mondott szavai azonban még egy feszült viszonyhoz képest is meglepően barátságtalanok voltak - fogalmazott az osztrák gazdasági napilap.

Idézte a miniszterelnököt, aki a Hír TV-ben azt mondta: "Az új jegybankelnök nagy eséllyel jobban fog teljesíteni, mint az előző." Bár Simor az utóbbi hónapokban lazított a monetáris politikán, ezt később és kisebb mértékben hajtotta végre, mint ahogy azt Orbán szerette volna - írta a lap.

A szerző úgy látja, hogy minden valószínűség szerint Matolcsy György gazdasági miniszter, "Orbán hű követője" lesz a következő jegybankelnök. Hivatkozott a KBC Group egyik elemzésére, amelyben azt írták, hogy a jelek szerint a piac már beárazott egy ilyen utódlást. Ez azt jelenti - tette hozzá -, hogy agresszív kamatcsökkentésre számítanak.

Egyre többször hallani a hetek óta terjedő híresztelést, miszerint Matolcsy György követi Simor Andrást az MNB élén - állapította meg internetes cikkében a Neue Zürcher Zeitung. A tekintélyes liberális konzervatív svájci napilap úgy jellemezte a gazdasági minisztert, hogy az Orbán-kormány elmúlt három évben követett vitatott "unortodox gazdaságpolitikája" atyjának és a miniszterelnök közeli bizalmasának számít.

A pénzügyi piacokon ezért attól tartanak - állt a cikkben -, hogy a magyar központi bank Matolcsy vezetése alatt a kormány kiszolgálójává válhat, és hogy veszélyben van az intézmény függetlensége. Simor személye ezzel szemben a jegybank függetlenségének garanciáját jelentette a lap megítélése szerint. Kiváltképpen amiatt aggódnak - írta az NZZ -, hogy Matolcsy csökkenti az MNB devizatartalékait, és vezetésével a jegybank nagy mennyiségű államkötvényt vásárol fel.

Bajnai Gordon a Die Zeit-interjúban egyebek között kifejtette: az új választási törvény következtében "sajnos csak akkor nyerhetünk, ha már a választás előtt létrehozunk egyfajta koalíciót". A Jobbikkal kapcsolatban úgy vélekedett: a párt 2006 körül erősödött meg, amiben az akkor kormányzó szocialisták is hibásak.