Vaskos béremelést szeretnének a német szakszervezetek

Vágólapra másolva!
5,5 százalékos béremelést követel a német feldolgozóiparban dolgozó tagjai számára Európa legnagyobb szakszervezete, az IG Metall. A vállalatok viszont a német gazdaság lassú növekedése miatt nem valószínű, hogy teljesíteni tudják a kérést. Pedig egyes közgazdászok véleménye szerint a német fizetések emelése segíthetne a fogyasztás felpörgetése révén beindítani a német, és ezzel együtt az eurózóna gazdaságának akadozó gépezetét.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai szakszervezet, az IG Metall 5,5 százalékos fizetésemelést szeretne elérni a német feldolgozóipari szektorban dolgozó munkásai számára 2013-ban. Siker esetén sorozatban a második évben kapna infláció feletti béremelést a szakszervezet 3,7 millió tagja. Berthold Huber, az IG Metall elnöke közölte, hogy a korábbi két éves megállapodásokkal ellentétben most csupán a 12 hónapos megállapodást szeretnének elérni.

Ez viszont nem lesz egyszerű, a vállalatok ugyanis rögtön közölték, a német gazdaság nagyon lassú növekedése miatt lehetetlen 5,5 százalékos béremelést megvalósítaniuk. Idén csupán 0,4 százalékos lehet a GDP-bővülés a tavalyi 0,7 százalék után az eurózóna legnagyobb gazdaságában, amiben leginkább a német exporttermékek iránti keresletcsökkenés játszik szerepet. Egyes közgazdászok viszont úgy vélik, hogy egy további béremelés segíthetné a fogyasztás bővítésén keresztül a német és európai gazdaság felpörgetését.

Az IG Metall tavaly egyébként 6,5 százalékos béremelést szeretett volna elérni, de végül csak 4 százalékkal bővültek a fizetések. Ennek ellenére, bőven a 2 százalékos infláció fölötti mértékben hízott a dolgozók fizetése.

Németországban tavaly 2,6 százalékkal növekedtek a bérek a német statisztikai hivatal szerint, ami 0,6 százalékos reálbéremelkedésnek felelt meg a 2 százalékos infláció mellett. Ezzel sorozatban három éve tudtak emelkedni a reálbérek, mivel 2010-ben másfél százalékos, 2011-ben pedig 1 százalékos bővülés volt megfigyelhető.

Nemcsak a feldolgozóiparban, hanem a szolgáltató szektorban is béremelést szeretne elérni az ottani szakszervezet. A Verdi 6,5 százalékos növelést követel tagjai számára. A Financial Timesnak nyilatkozó közgazdászok szerint 3 százalékos béremelés lehet reális átlagosan a szektorokban.